• 16 SEPT. 13
  • 0

  Pînă nu demult, singura opţiune în faţa unui caz de fibrom uterin simptomatic era intervenţia chirurgicală clasică, prin laparotomie (incizia peretelui abdominal). Achiziţiile din ultimii ani ale tehnicii medicale şi ale industriei farmaceutice au lărgit considerabil paleta de opţiuni şi au făcut posibile, în multe cazuri, rezolvarea simptomelor datorate fibromului cu păstrarea funcţiilor de reproducere şi menstruală ale uterului.

  Una dintre cele mai moderne metode de tratament il reprezinta laparoscopia, abordul pe cale laparoscopica presupune inlocuirea inciziei clasice cu o serie de incizii mici, 5-12 mm. prin care se realizeaza operatia utilizind instrumente speciale si o camera video pentru a urmari pe un ecran evolutia interventiei. Laparoscopia are in chirurgia ginecologică foarte multe indicaţii, terenul fiind cel puţin la fel de vast ca cel al chirurgiei căilor biliare. Chisturile ovariene, sarcinile extrauterine, infertilitatea de cauză tubară, endometrioza pot fi rezolvate cu succes pe cale laparoscopică. Recent, laparoscopia a devenit utilă în oncologia ginecologică pentru stadializarea cancerelor sau extragerea ganglionilor limfatici pelvini (limfadenectomie). În ceea ce priveşte fibromul uterin, laparoscopia este indicată atît în cazul în care se urmăreşte extirparea unui nodul care proemină în afara petetelui uterin (miomectomie laparoscopică), cît şi pentru extirparea uterului în întregime, atunci cînd această intervenţie este indicată (histerectomie laparoscopică).Avantajele căii laparoscopice decurg din faptul că peretele abdominal rămîne intact (recuperare şi reinserţie socială mai rapide comparativ cu calea clasică, reducerea importantă a riscului de hernii postoperatorii) şi se scade dramatic riscul de sindroame aderenţiale postoperatorii.

  O altă tehnică endoscopică utilă în tratamentul fibromului uterin este histeroscopia, tehnică ce presupune intervenţii realizate prin intermediul unei canule introduse intrauterin sub vizualizare directă.  Histeroscopia permite extragerea nodulilor fibromatoşi care proemină în interiorul cavităţii uterine şi care se manifestă prin singerări abundente, infertiliate sau pierderea recurentă a sarcinilor. Avantajele histeroscopiei sînt importante: nu este secţionat peretele abdominal (cu beneficiile expuse mai sus)  şi poate mai important, nu este secţionat peretele uterin, ceea ce creşte considerabil şansele de a obţine o sarcină, de a duce sarcina la termen şi de a naşte pe cale naturală. Recuperarea este, de asemenea, mult mai rapidă comparativ cu intervenţiile realizate pe cale clasică.

  Tehnicile endoscopice au, deci, avantaje indubitabile. Ele presupun, însă, existenţa aparaturii (destul de scumpe) şi un antrenament special al chirurgului în respectivele tehnici.

  Tratamentul hormonal are si el indicatie in special la pacientele care sint sau se apropie de menopauza. Involutia hormonala a fibromului va fi insa atent monitorizata prin controale ecografice si clinice.

  O altă tehnică modernă de tratament al fibromului uterin este embolizarea. Aceasta presupune obstruarea vaselor care alimentează nodulii fibromatoşi după vizualizarea radiologică a acestor vase. După ce vasele nu mai sînt permeabile, nodulii fibromatoşi îşi reduc considerabil dimensiunile iar simptomele determinate de fibroame diminuează sau chiar dispar. Indicaţia principală a acestei tehnici   este fibromul uterin situat în grosmea peretelui uterin (deci inabordabil prin tehnicile endoscopice descrise anterior) la femeile tinere care îşi doresc o sarcină). Dezavantajele metodei constau într-o incidenţă importantă a unor complicaţii potenţial severe şi de accesibilitatea redusă a metodei (nu este disponibilă decît în centre mari, dotate cu laborator de angiografie).

  In ultimii ani tehnica chirurgicala clasica de abordare a fibroamelor a evoluat inmultindu-se cazurile in care se elimina doar fibromul, fibroamele, din peretele uterin, organul raminind pe loc, procedeu recomandabil in special la persoanele tinere pentru care integritatea uterului este necesara in vederea unei eventuale sarcini. O alta directie de evolutie o reprezinta chirurgia transvaginala care implica ablatia uterului pe cale transvaginala, fara nici o incizie. Eliminarea oricaror complicatii postoperatorii legate de evolutia pe termen scurt si mai ales lung a plagii reprezinta un mare avantaj mai ales la persoanele obese. Tehnica, desi nu este noua, cunoaste un puternic reviriment, tot mai multi pacienti beneficiind de avantajele metodei. Citeva dintre acestea fiind mobilizarea precoce postoperator, diminuarea durerilor si scurtarea perioadei de spitalizare la 1-2 zile.

  Pentru a putea indica una dintre metodele mentionate este evident necesara o consultatie amanuntita ginecologica si efectuarea unui set de analize si de explorari paraclinice. Discutia diverselor optiuni cu pacienta este de asemenea foarte importanta, intelegerea completa a tuturor aspectelor legate de procedeul ales de catre pacienta fiind una dintre preocuparile medicului examinator.

  Cel mai important lucru este insa ca populatia feminina sa constientizeze importanta adresarii la un medic ginecolog in cazul in care exista suspiciunea unui diagnostic de fibrom ati pentru un tratament corespunzator cit si pentru a putea diagnostica o alta afectiune care, desi ar avea o serie de simptome asemanatoare, ar putea avea un prognostic mai putin favorabil in cazul unui diagnostic tardiv, este vorba in special de maladiile maligne ale uterului.

  Controlul ginecologic efectuat periodic, la 6 luni, este cea mai sigura metoda de  a diagnostica si trata precoce orice afectiune, inclusiv un fibrom uterin, ferind astfel pacienta de complicatiile ce se pot produce odata cu cresterea in dimensiuni a fibromului.

   

  Dr. Alina Ursuleanu, medic primar obstetrica ginecologie, asistent universitar, doctor in medicina

  Centrul Medical ProEstetica Bucuresti

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: