Chirurgia in cancerul la san. Ce trebuie sa stie pacientii

Tratamentul chirurgical al cancerului la san. Raspunsuri la toate intrebarile pacientilor Ce solutii chirurgicale au pacientii diagnosticati cu cancer la san? Specialistii oncologi iti raspund la intrebarile legate tratamentul acestei maladii.

Cancerul la san: factori de risc, simptome si variante de tratament

Cancerul de san este o maladie cu sanse mari de vindecare, insa pentru a o invinge trebuie ca medicul sa intervina la timp. Un studiu efectuat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii arată că anul acesta in Romania au fost inregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer de san, ceea ce inseamna ca 21 de cazuri noi apar zilnic. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnit la femei, insa poate afecta si barbatii. La pacientii care sufera de cancer de san, celulele maligne se dezvolta necontrolat la nivelul tesutului mamar. Celulele de pe marginea canalelor si lobulilor de la nivelul sanilor cresc anormal, iar cancerul din interiorul sanului se poate raspandi si la tesuturi invecinate si concomitent la distanta. Cancerul mamar poate fi clasificat astfel:
  • Cancer mamar neinvaziv - (sau carcinom in situ) - Este o forma timpurie de cancer mamar, iar cel mai frecvent intalnit tip este carcinomul ductal in situ (CDIS).
  • Cancer mamar invaziv - Este etapa ce urmeaza dupa stadiul in situ, iar cea mai intalnita forma a acestui tip de cancer mamar este cel ductal invaziv.
  • Cancerul mamar lobular invaziv - Tumoarea se dezvolta in celulele care captusesc lobulii producatori de lapte.
  • Cancerul mamar inflamator - Un tip mai rar intalnit, caracterizat prin inflamarea tesutului mamar asociata procesului neoplazic.

Factorii de risc si cauzele cancerului la san

Determinismul genetic, mostenirea familiala, este una din cauzele demonstrate ale cancerului mamar. Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea acestui tip de cancer, mai ales dupa varsta de 50 - 60 de ani. Cu cat o femeie inainteaza in varsta, cu atat riscul de dezvoltare a cancerului de san creste. Un stil de viata nesanatos, presarat cu excese, este un alt factor de risc important cand vine vorba despre dezvoltarea cancerului mamar. Fumatorii sunt mai expusi la acest tip de cancer decat persoanele care nu fumeaza. Totodata, persoanele supraponderale, mai ales dupa varsta menopauzei, sunt si ele mai expuse la imbolnavire. Printre factorii de risc se mai numara si:
  • Varsta inaintata la prima nastere. Riscul de imbolnavire este mai mare la femeile care au primul copil dupa 30 de ani.
  • Tratament prelungit cu medicamente contraceptive
  • Dezechilibre hormonale
  • Expunere la radiatii
  • Antecedente de cancer de san in familie si mostenirea unor mutatii genetice patogene la nivelul genelor BRCA1 si BRCA2

Simptomele cancerului de san

Printre simptomele cele mai frecvente ale cancerului la san se numara:
  • Modificari de forma, consistenta, marime, aspect la nivelul sanilor si al mamelonului
  • Aparitia unui nodul nedureros de cele mai multe ori la nivelul sanului sau al axilei
  • Sangerari sau scurgeri de la nivelul mamelonului la strangerea acestuia
  • Aparitia crustelor la nivelul mamelonului

Diagnosticarea si optiunile de tratament pentru cancerul la san

In diagnosticarea cancerului de san au competente medicul de familie, medicul generalist, cat si chirurgul generalist. Diagnosticul se stabileste in urma unor investigatii amanuntite printre care:
  • biopsia ganglionilor axilari
  • analize de sange
  • mamografie
  • scintigrafie osoasa
  • ecografie mamara
Dupa diagnosticare medicul va stabili ce varianta de tratament va fi urmata, in functie de starea pacientului. Un alt criteriu important cand vine vorba despre tratarea cancerului mamar este stadiul afectiunii. In functie de rezultatele analizelor, se stabileste care este stadiul bolii, aspect ce indica raspandirea cancerului la nivelul sanului si a tesuturilor invecinate. Stadiul cancerului - 1,2,3,4 - denota raspandirea in organism si agresivitatea acestuia, asadar si gravitatea lui, cat si rata de supravietuire. Cancerul este incadrat intr-un anumit stadiu dupa urmatoarele principii:
  • Stadiul 1 - Celulele canceroase au inceput sa invadeze tesuturile din exteriorul unui duct sau lob al sanului, nu sunt cuprinsi si nodulii limfatici, iar tumora canceroasa masoara pana in 2 cm in dimensiuni.
  • Stadiul 2 - Tumora este mai mica 2 cm si s-a extins la nodulii limfatici axilari sau are o dimensiune cuprinsa intre 2 si 5 cm si nu a cuprins si nodulii limfatici. Tot in stadiul 2 este incadrat si cancerul mamar in care tumora nu este localizata la nivelul sanului, ci la nivelul nodulilor limfatici axiali.
  • Stadiul 3 - Cancerul este raspandit la nodulii limfatici din vecinatate, pana in apropierea claviculei.
  • Stadiul 4 - Este cancerul avansat, in faza de metastaza, cand tumorile s-au raspandit si la alte organe, precum plamani, os, piele, ficat etc.
In functie de stadiul de evolutie, tratarea cancerului de san se poate face prin chimioterapie, radioterapie, terapie hormonala sau interventie chirurgicala.

Interventia chirurgicala pentru indepartarea cancerului de san

Chirurgia oncologica presupune extirparea tesutului afectat fara indepartarea totala a sanului (lumpectomie), extirparea totala a sanului afectat (mastectomie) sau extirparea sanului si a ganglionilor limfatici axilari (mastectomie radicala). In cazul mastectomiei, persoana afectata poate apela la reconstructie mamara - interventia cirurgicala prin care este refacut aspectul sanului. Medicul impreuna cu pacientul  vor stabili care este varianta cea mai potrivita pentru a creste sansele de vindecare.

Investigatii preliminare

Pregatirea preoperatorie pentru operatia de cancer mamar presupune efectuarea unor analize uzuale. Se vor face:
  • Evaluarea functiei renale: uree, creatinina
  • Evaluarea functiei hepatice: transaminaze, bilirubina, coagulograma
  • Hemograma
  • Electrocardiograma
  • Radiografie pulmonara
  • Evaluare imagistica prin computer tomograf (CT)
De asemenea, se vor efectua si o serie de investigatii pentru siguranta administrarii anestestezicului:

Tipuri de operatii de cancer de san

In functie de stadiul bolii, medicul va stabili care este abordarea chirurgicala cea mai potrivita pentru pacient. Tipurile de operatii realizate in vederea eliminarii celulelor canceroase de la nivelul sanului sunt:

Lumpectomia sau chirurgia conservatoare a cancerului de san (excizie locala)

Este interventia prin care medicul indeparteaza chirurgical tesutul tumoral, precum si tesutul din jur. Aceasta interventie se preteaza in cazul pacientilor cu tumori care nu depasesc 2 cm in dimensiuni si este dublata de radioterapie.

Mastectomia

Presupune indepartarea sanului si se realizeaza in cazul in care celulele canceroase nu pot fi eliminate sau anihilate prin alte tipuri de tratamente. Este o interventie chirurgicala mai complexa decat lumpectomia si se realizeaza in cazuri mai grave. La randul ei, cand se opteaza pentru indepartarea sanului, exista trei abordari:
  • Mastectomia totala - Se indeparteaza tot sanul in vederea eliminarii tesutului tumoral sau in scop preventiv.
  • Mastectomie cu indepartarea nodulilor limfatici, radicala - Odata cu sanul sunt indepartati si nodulii limfatici aflati in zona axilei.
  • Mastectomia radicala extinsa - Se inlatura sanul, nodulii limfatici, precum si muschi din zona afectata.

Tratamente complementare interventiei chirurgicale

Inainte de tratamentul chirugical sau in paralel cu acesta, uneori pacientul este supus unor alte tipuri de tratamente - chimioterapie, radioterapie, tratamente hormonale. Medicul oncolog va decide daca se va urma si un alt tip de tratament complementar celui  chirurgical. De regula chimioterapia se va face inaintea interventiei chirurgicale si se va continua dupa vindecarea chirurgicala a pacientei. Hormonoterapia este un tratament de durata.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie, pacientii se confrunta frecvent cu dureri locale, senzatii de amorteala la nivelul bratelor, cat si inflamare locala. Aceste reactii sunt normale si sunt de cele mai multe ori tratate cu atiinflamatoare. Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista si riscuri in procesul de vindecare, complicatii care includ sangerare, acumulari de lichid (seroame) sau infectii. Limfedemul bratului poate apare ca urmare a indepartarii ganglionilor limfatici si tratamentul este dificil, cu o vindecare de cele mai multe ori partiala. Ingrijirea postoperatorie dupa o interventie chirurgicala la nivelul sanului implica medicatie adecvata si controale medicale regulate. Dincolo de aceste aspecte, recuperarea are si o implicatie psihologica puternica, mai ales dupa o mastectomie. Este recomandata consilierea psihologica atat inainte, cat si dupa interventia de extirpare a sanului. In acelasi timp, dupa o asemenea operatie este indicat ca pacientul sa urmeze principiile unui stil de viata sanatos, astfel incat organismul sa aiba puterea sa se recupereze cu mai mare usurinta. Obezitatea trebuie corectata prin regim si exercitii fizice. Pacientele care trec printr-o operatie de mastectomie au si optiunea operatiei de reconstructie a sanului in urma extirparii complete. Operatiile de reconstructie mamara dupa mastectomie au devenit uzuale in ultimii ani, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza astfel de interventii, iar ele reprezinta ultimul pas catre o vindecare completa si catre revenirea la viata de dinainte de diagnosticare. Protezele de san sunt si ele variante utilizate, insa ele sunt variante temporare. Menajarea bratului situat de aceiasi parte cu neoplasmul operat trebuie avuta in vedere toata viata. Se vor evita traumatismele locale, punctiile, efortul prelungit, tatuajele.

Lumpectomie sau mastectomie: caror cazuri se preteaza fiecare?

Lumpectomia (sectorectomia mamara) si mastectomia sunt cele doua optiuni chirurgicale pentru tratarea cancerului mamar. Ambele sunt utilizate in eliminarea tumorilor de la nivelul sanului, insa fiecare dintre ele are sanse precise de succes in functie de fiecare caz si pacient in parte. Lumpectomia este recomandata pentru cancere in stadii inferioare si la care tumorile nu s-au raspandit la nivelul intregului san. Cand se opteaza pentru una dintre aceste interventii, sunt luate in calcul:
  • Chimioterapia si rezultatele ei - In functie de cum raspunde organismul si ce evolutii sunt observate la nivel tumoral, se va merge fie pe varianta lumpectomiei sau a mastectomiei (daca boala intra in remisie si raspunsul la chimioterapie este pozitiv) fie pe varianta mastectomiei (in cazul in care boala avanseaza in ciuda tratamentului)
  • Riscurile de recurenta - In cazul lumpectomiei, riscurile de recurenta sunt mai ridicate decat in cazul mastectomiei.
  • Necesitatea radioterapiei - In urma lumpectomiei este in general necesara si radioterapia.
  • Factorul estetic - Dupa lumpectomie aspectul sanului nu este la fel de afectat ca in cazul mastectomiei, iar operatia este una mai usoara, dar exista un risc de recidiva mai mare.

Screeningul, solutia pentru cresterea ratei de supravietuire

Screeningul este unica metoda prin care ne putem asigura ca vom depista cancerul mamar in stadii incipiente, in care rata de supravietuire este mai mare. Este vorba despre un comportament preventiv si responsabil, ce implica efectuarea unei mamografii o data pe an dupa varsta de 40 de ani. In Romania nu exista un program de screening pentru cancerul mamar, insa in tari precum Suedia, Marea Britanie sau Germania este implementat un program in acest sens. In lipsa unei strategii de la nivelul Ministerului Sanatatii, responsabilitatea cu privire la depistarea timpurie a cancerului la san revine doar pacientelor. Persoanele care au istoric de cancer mamar in familie, pot opta si pentru analize genetice pentru a depisa mutatia genelor BRCA1si BRCA2 si pentru tratamente profilactice, precum mastectomia preventiva. Ultimii ani au adus progrese extraordinare in medicina, iar cancerul mamar nu mai este considerat din start o condamnare la moarte. Progresele inregistrate s-au concretizat prin descoperirea unor noi medicamente pentru chimioterpie cu rezultate spectaculoase inclusiv in formele agresive de cancer mamar. Diagnosticat in stadii primare, acest tip de cancer are toate sansele sa fie vindecat dupa un tratament adecvat.   Sursa foto: Monkey Business Images/Shutterstock