Corectia chirurgicala a monturilor

Corectia chirurgicala a monturilor - interviu cu Dr. Mihai Baleanu

dr1

De cand la clinica ProEstetica se efectueaza cu succes operatiile de corectie chirurgicala a monturilor, nu ne mai temem ca ne-am putea pierde definitiv frumusetea picioarelor si mersul zvelt. Responsabil pentru linistea si sanatatea pacientilor cu probleme legate de bolile si deformarile piciorului este doctorul Petre Mihai Baleanu, specialist international care vine special din Italia pentru a-si trata pacientii.

Interviu de Alice Nastase Buciuta | Foto: PaulL Bucilita  ■ Marea Dragoste

Alice Nastase Buciuta: Veniti din strainatate sa operati in Romania, in timp ce noi ne plangem mereu ca ne pleaca medicii sa lucreze in afara tarii. De ce e nevoie sa vina specialisti ca dumneavoastra din strainatate si sa opereze la noi?

Dr. Baleanu: Motivul colabo­rarii mele profesionale cu clinica ProEstetica din Bucuresti s-a nascut in urma unei propuneri facute de doctorii Dana si Stefan Jianu, prie­teni si colegi de promotie a Facultatii de Medicina "Carol Davila" din cadrul UMF Bucuresti. In cadrul acelei intalniri in care ne-am impartasit experientele profesionale s-a nascut proiectul unei colaborari in domeniul chirurgiei piciorului, considerand competenta dobandita de mine in acest domeniude real folos pacientilor care sufera de aceste afectiuni, foarte des intalnite. Eu consider - si sunt mandru de asta - ca pregatirea mea medicala sta pe baze solide deoarece m-am pregatit ca medic la Facultatea de Medicina din Bucuresti, institutie cu cadre didactice de exceptie si cu un sistem de selectie sever. Acest lucru mi-a facilitat afirmarea profesionala oriunde am fost si datorez asta pro­fesorilor mei de atunci.

Difera conditiile de lucru in afara tarii de cele care va sunt oferite in Romania?

Dr. Baleanu: Conditiile de lu­cru pe care le-am intanit la Clinica ProEstetica sunt excelente din toate punctele de vedere si se compara cu clinicile de acelasi profil de peste hotare. As zice ca, mai mult, or­ganizarea si asistenta din aceasta clinica pune pe primul plan intere­sele pacientilor, stabilind un raport uman optim si etic intre medic si pacient, ceea ce face ca fiecare pa­cient sa se simta ca in familie. Ce ati invatat lucrand in Italia si nu ati fi putut invata aici?

Dr. Baleanu: Destinul a facut sa ma stabilesc impreuna cu sotia in Italia in septembrie 1990, dar nu din motive profesionale. Au exis­tat motivatii personale ale acestui gest. Cred ca este suficient sa afirm ca m-am simtit si ma simt roman si sunt mandru de originea mea. Am avut oportunitatea sa devin asistentul Profesorului Dr. Ronconi Paolo, ortoped faimos in domeniul chirurgiei si biomecanicii picioru­lui in Italia si la nivel internatio­nal. Astfel am invatat sa privesc la justa valoare patologia piciorului, prin prisma unei intelegeri bune a functiei si a biomecanicii care gu­verneaza aceasta zona anatomica si functionala fundamentala pen­tru sanatatea noastra. Am avut de asemenea ocazia sa obtin o bursa de studiu intensiv in acest dome­niu in 1996 la Barry Univ. of Po-diatric Medicine, Miami, Florida, USA,care m-a pus in contact cu chirurgi faimosi ai piciorului si cu tehnici de avangarda din domeniu. Ulterior am absolvit cursul bie­nal postuniversitar de Chirurgia Piciorului la Universitatea Campus BioMedico din Roma, obtinand ti­tlul de master.

Sunteti cunoscut mai ales pentru operatia de monturi. Cum ati ajuns la aceasta specializare?

Dr. Baleanu: As putea spune ca formarea mea profesionala in pa­tologia si chirurgia piciorului a in­ceput in 1992 si cu siguranta va con­tinua pe tot parcursul vietii mele profesionale. Monturile sunt doar un aspect al patologiei piciorului, dar fiind una dintre patologiile cele mai frecvente e firesc sa se vorbeas­ca mult de acest capitol.

Dar noi, cei care dorim sa ne operam de monturi, cum am ajuns in situatia asta? Este o boala a secolului nostru?

Dr. Baleanu: Nu este nicidecum o "boala a secolului" insa sensibi­lizarea populatiei la problemele piciorului a evidentiat aceasta afectiune. Aceasta maladie, in care degetul mare de la picior deviaza catre celelalte degete, are la baza in 95% din cazuri o predispozitie genetica, heredo-familiala. Exista o serie de factori favorizanti care o fac sa se manifeste in mod prevalent si mai precoce la femei. Este evident ca pantofii eleganti cu toc inalt si varfuri stramte fac parte din factorii precipitanti ai deformarii piciorului. Pe de alta parte, femeile avand o exigenta de eleganta deosebita si traind intr-o cultura in care pantoful feminin e vazut ca un accesoriu vestimentar si nu ca obiect necesar confortului si bunei functii motoriia piciorului, e clar ca primele simptome apar la sexul frumos.

combatem si frica de durere post­operatorie care devinea bsolut ne­justificata - in aceste conditii de tehnica chirurgicala avansata - si daca se alege un protocol corect de anestezie periferica si de tratament farmacologic antalgic adecvat. Iar recuperarea... Cat este de grea? Dr. Baleanu: Timpul de recupe­rare este destul de rapid si perioada efectiv "antipatica" pentru pacient dureaza 20 de zile, cand e nevoie de repaos strict la domiciliu. Doctor Mihai Baleanu

Iar interventia chirurgicala rezolva problema definitiv? Este o operatie grea si cu sanse 100% de reusita?

Dr. Baleanu: Tehnicile moderne de anestezie, chirurgie si osteosin-teza permit o corectie optima, ne-dureroasa si de obicei definitiva a acestei deformari a piciorului. Chirurgia actuala a deformarii an-tepiciorului trebuie sa tina cont de faptul ca o corectie buna si durabila poate fi obtinuta doar printr-o chi­rurgie reconstructiva in care articu­latiile deviate vor fi repuse in axul fiziologic prin osteotomii segmen­tare care vor permite deplasarea segmentelor osoase in pozitia co­recta, cu o reechilibrare capsulo-li­gamentara care sa redea stabilitatea si o functionalitate satisfacatoare. Exista parametri matematici care trebuie evaluati in planificarea unei corectii chirurgicale. Astazi nu mai este admisibil sa folosim tehnici depasite in tratamentul acestor pa­tologii, cu demolari articulare fara sens si fara nici o baza biomecanica.

Insuccesele de care se tem pa­cientii pot fi evitate printr-un diag­nostic corect si o alegere rationala a tehnicii chirurgicale. Trebuiesa combatem si frica de durere post­operatorie care devinea bsolut ne­justificata - in aceste conditii de tehnica chirurgicala avansata - si daca se alege un protocol corect de anestezie periferica si de tratament farmacologic antalgic adecvat.

Iar recuperarea... Cat este de grea?

Dr. Baleanu: Timpul de recupe­rare este destul de rapid si perioada efectiv "antipatica" pentru pacient dureaza 20 de zile, cand e nevoie de repaos strict la domiciliu.

 In concluzie, as afirma ca sunt patru puncte fundamentale de stiut:  
  1. Monturile reprezinta o deformare a degetelor mari de la picioare care poate fi corectata doar chirurgical.
  2. Operatia si evolutia postoperatorie sunt absolut nedureroase si permit o deplasare suficienta a doua zi dupa operatie.
  3. In maini experte, chirurgia corectiva moderna rezolva montul fara durere, cu rezultate excelente, durabil si stabil din punct de vedere functional si estetic
  4. Tratamentul este de preferat in formele moderate pentru apreveni degenerarea articulara si deformarea progresiva a tuturor degetelor piciorului.

Iar operatiile sunt la fel sau cazurile pot diferi mult intre ele?

Dr. Baleanu: In fiecare caz pe care il am de rezolvat incerc sa inte­leg care este solutia cea mai indicata pentru a rezolva in mod stabil si du­rabil problema pe care o are pacien­tul. Exista o multitudine de tehnici

Chirurgicale care au aparent acelasi scop, dar care in detaliu se aplica specific anumitor cazuri.

Doctor Mihai Baleanu

E important sa alegi tehnica justa, uneori sa combini mai multe tehnici, ca sa obtii rezultatul op­tim. In ceea ce priveste operatia de corectie a monturilor exista para­metri matematici si trigonometrici de care trebuie tinut cont in planifi­carea preoperatorie. Exista diverse tipologii de monturi: valg, rigid, var, si combinatii intre aceste va­riante fara sa mai discutam de pro­blemele de postura piciorului si a segmentelor supraiacente: glezna, genunchi, coloana vertebrala. In cazul unei scolioze, de exemplu, monturile sunt asimetrice datorita comportamentului diferit dintre piciorul drept si cel stang cauzat de torsiunii coloanei vertebrale si a bazinului.

Consultatia pentru monturi im­plica o evaluare globala a pacien­tului din toate punctele de vedere, deoarece montul este un simptom al unei disfunctii; corectarea chirur­gicala elimina simptomul si nu cau­zele intrinseci. Prevenirea recidivei depinde de anumiti factori care pot fi eliminati si controlati printr-o schimbare comportamentala a sti­lului de viata si a atentiei fata de propriile picioare. Ati fost vreodata pacient intr-o interventie chirurgicala? Cum a fost sa treceti de cealalta parte a baricadei?

Dr. Baleanu: Consider ca rapor­tul medic-pacient nu trebuie privit ca un razboi sau Doctor Mihai Baleanuo disputa, asadar cred ca nu trebuie sa vorbim de "baricade", ci mai degraba de un parteneriat. Pacientul are dreptul sa aleaga si e bine sa aiba incredere in medicul curant. Deasemenea, medicul are datoria sa puna in­teresele pacientului inaintea altor interese. De obicei cand acest dia­log este bun lucrurile merg spre o rezolvare a problemei.

Care este lucrul cel mai greu in meseria dumneavoastra?

Dr. Baleanu: Lucrul cel mai greu e sa ramai cu picioarele pe pamant si sa pastrezi entuziasmul profe­sional fara sa te crezi atotstiutor si infailibil. Excesul de siguranta poate conduce cu timpul la pre­zumtie si superficialitate si cel ce plateste asta este in primul rand pacientul.

Dar cel mai frumos, cel mai placut?

Dr. Baleanu: Lucrul cel mai placut in meseria mea este multu­mirea pacientului fata de rezultatul tratamentului. Eu sustin ca medi­cului medaliile i le dau in primul rand pacientii, nu colegii de breas­la. Pe de alta parte, informarea pa­cientului in mod simplu si compre­hensibil despre afectiune si despre modalitatile de tratament ajuta la o buna colaborare dintre medic si pacient, care este fundamentala pentru evitarea complicatiilor sau esecului terapeutic.

Descarca articolul in format PDF