Epilare definitiva

Pielea fina a fost intotdeauna o marca a feminitatii si frumusetii, de aici si dorinta naturala de inlaturare a părului in exces, de la nivelul corpului (epilare definitiva).

Până la apariţia laserelor si lampilor cu lumina intens pulsata (IPL), destinate epilării, metodele clasice de eliminare a părului (smulgere, ras, creme etc) au fost evident grevate de o multitudine de dezavantaje (durată scurtă a efectului, iritaţii şi infecţii superficiale, pigmentări/pete postinflamatorii şi fire de păr crescute in piele etc).

Capacitatea de a ţinti şi distruge selectiv foliculul pilos, fără lezarea pielii înconjurătoare, prin intermediul laserului, a revoluţionat tratamentul pilozităţii excesive şi inestetice, compensând toate neajunsurile metodelor anterioare.

Principiul tratamentului este transferul unei cantităţi mari de energie, prin piele, până la nivelul unei ţinte, care în cazul epilării este pigmentul firului de păr. În urma absorbţiei energiei la nivelul foliculului pilos, acesta este distrus şi este împiedicată creşterea părului, fără a fi afectată pielea din jur.

Pentru a se putea acţiona asupra firului de păr, acesta trebuie să fie în faza activă a creşterii (anagen), în care rădăcina sa este intens pigmentată şi are grosime maximă, astfel încât să aibă capacitatea de a absorbi energia furnizată de aparat. Având în vedere că, la un anumit moment, doar o parte mică din numărul total de foliculi existenţi în diferite regiuni ale corpului, sunt în fază activă, sunt necesare mai multe şedinţe pentru un tratament eficient de epilare definitiva.

Efectele sunt vizibile inca de la prima sedinta, fiind evidenta reducerea si subtierea firelor de par din regiunea tratata. In scurt timp, pielea devine neteda, fina si uniforma prin eliminarea petelor si iritatiilor, obisnuite dupa alte metode de epilare.

Eventuale reactii nedorite sunt foarte rare şi în general tranzitorii, în condiţiile aplicării corecte a tratamentului, de catre medicul special instruit pentru a efectua acest tratament. Pot să apară arsuri uşoare (roşeaţa persistentă a pielii), uneori cu formare de cruste sau modificări locale de pigmentare (hipo sau hiperpigmentare), care sunt de obicei trecatoare.

Rezultatele tratamentului variază foarte mult de la o persoană la alta, fiind influenţate de numeroşi factori:

  • tipul de păr şi tipul de piele (fenotipurile cu piele deschisă, fir de păr gros şi închis la culoare răspund cel mai bine la tratament),
  • afecţiuni endocrinologice asociate, care ar putea să interfere cu efectul tratamentului (ovar polichistic, boli tiroidiene etc.),
  • vârsta, dieta, metabolismul local al firului de păr, ciclul de creştere etc.

Foarte important este că, deşi ca în orice domeniu, există excepţii, acestea sunt rare, şi majoritatea pacienţilor răspund la tratament. Reducerea pilozităţii pe suprafeţele tratate este de cele mai multe ori spectaculoasa, iar rarele fire de păr rămase cresc mult mai lent, sunt mai deschise la culoare şi mult mai subţiri.

Sunt eliminate cu succes problemele legate de foliculită sau fire de păr încarnate (crescute sub piele), şi care generează pete hiperpigmentate inestetice (mai ales în regiunea inghinală şi pe gambe). De asemenea, la nivelul feţei se evită traumatizarea şi iritarea repetată, prin ras, pensat sau smulgere cu ceară, care, în timp, duc la modificări nedorite ale texturii firelor de păr şi pielii de la acest nivel.

Momentul optim pentru a începe tratamentul de epilare definitiva este anotimpul rece, deoarece zonele tratate sunt de regulă protejate de soare, iar pielea nebronzată, deschisă la culoare este cea mai potrivită pentru aplicarea tratamentului. Astfel, până vara viitoare, pielea ne va arăta deja mult mai bine…

Dr. Ioana Popescu, medic specialis dermatolog