Totul despre marirea sanilor cu silicon. Cum se face, cat dureaza vindecarea si ce riscuri sunt

Silicoanele: inainte si dupa sarcina

Implanturile mamare cu silicon sunt tot mai solicitate in ultimii ani asa ca am raspuns la toate curiozitatile tale in legatura cu ele.
  1. Implanturile cu silicon. Informatii generale
  2. Cand este recomandat sa recurgi la implantul cu silicon
  3. Implanturi mamare cu silicon - ce trebuie sa stii pentru a lua o decizie
  4. Recomandari inainte si dupa implantul cu silicon

Implanturile cu silicon. Informatii generale

Implanturile cu silicon (denumite in limbaj informal „silicoane” ) se numara printre cele mai frecvente interventii estetice si, chiar daca sunt asociate de obicei cu marirea sanilor, ele pot fi realizate si la niveul barbiei, a obrajilor sau a feselor.

Ce este siliconul si de ce este folosit in chirurgia estetica

Siliconul este un derivat din siliciu, o substanta ce se gaseste din plin si in natura, sub forma de dioxid de siliciu. Incalzirea lui la temperaturi inalte produce siliconul – ce poate fi lichid, gel sau poate avea structura cauciucata. Siliconul se regaseste in o multime de produse si lucruri pe care le utilizam zilnic. Siliconul are o forma si un aspect apropiat de textura naturala a pielii si tesuturilor umane, nu este cancerigen si sunt extrem de rare cazurile in care o persoana sufera de alergii la aceasta substanta.

Istoria implantului cu silicon

Primul implant cu silicon s-a facut în urma cu mai bine de 50 de ani in Texas, SUA. Prima persoana care a beneficiat de un astfel de implant este Timmie Jean Lindsey, care a trecut printr-o operatie la nivelul sanilor in anul 1962. Chirurgul care a executat operatia este Frank Gerow, un medic ce experimenta cu diverse moduri de a augmenta sanii femeilor si care cauta voluntari dispusi sa incerce metodele lui. Se pare ca implantul facut de acesta, desi era intr-o etapa experimentala, a fost extrem de durabil. Pacienta sa nu si-a inlocuit implanturile niciodata dupa aceea. Metoda sa a fost perfectionata, iar in prezent implanturile mamare cu silicon au un aspect natural si executia este mult mai rapida.

Implantul de silicon versus alte tipuri de implanturi

Principalele tipuri de implanturi sunt cele cu silicon si cele cu ser fiziologic (solutie salina). Ambele tipuri de implanturi au un invelis exterior din silicon, diferenta consta strict in continut. Implanturile mamare cu silicon sunt performante, contin o cantitate prestabilita de gel de silicon — o substanta vascoasa, cu o densitate superioara apei, dar totusi fluida, care imita foarte bine consistenta tesuturilor umane. Majoritatea femeilor ce pot experimenta in cabinet cele doua tipuri de implanturi simt ca cele cu gel siliconic par mai naturale la atingere. Pot fi folosite pentru marire de sani dupa 22 de ani si pentru reconstructie mamara la orice varsta. Implanturile cu solutie salina (apa sarata sterila) se introduc goale si se umplu ulterior cu solutie salina sterila la un volum corespunzator noii forme dorite a sanului. Se pot folosi pentru marire de sani dupa 18 ani si pentru reconstructie mamara sau pentru asimetrii, la orice varsta.

Operatia de marire a sanilor prin injectarea de grasime

O alta metoda de marirea a sanilor este si cea prin injectarea de grasime proprie. Totusi, aceasta procedura nu poate fi facuta de toate pacientele. In primul rand, trebuie ca pacienta sa aiba suficienta grasime pentru efectuarea operatiei, este nevoie de un numar mai mare de sedinte pentru aceasta procedura, pacienta nu poate alege o anumita marime, pentru ca grasimea ar putea fi resorbita de corp.

Forme si marimi ale implantului de silicon

Fiind o operatie estetica, augmentarea sanilor presupune si alegerea formei sau a dimensiunii dorite. Inainte sa iei o decizie in acest sens, recomandarea medicilor este sa te ghidezi dupa forma corpului tau si sa faci alegeri care sa plieze cu celelalte dimensiuni ale acestuia.

Implantul mamar rotund

Este recomandat femeilor care isi doresc sani plini si un decolteu care sa-i scoata in evidenta. Implanturile rotunde sunt pline si in pareta superioara, astfel incat arata chiar ca o sfera.

Implantul mamar anatomic

Implantul anatomic poate fi asemanat la forma cu o lacrima, sanul avand din start o astfel de forma – mai plina in partea inferioara.

Dimensiunile implanturilor

In ceea ce priveste dimensiunile, desigur, poti opta pentru implanturi mici, care doar sa contureze mai bine forma naturala a sanilor tai, sau implanturi mai mari, care vor atrage toate privire. Impreuna cu medicul vei alege dimensiunile si se vor face simulari pentru a-ti face o idee despre cum se va schimba infatisarea ta odata cu aceasta operatie. In unele cazuri, oricat de mult si-ar dori pacienta implanturi mari, corpul nu permite acest lucru, medicul fiind cel mai avizat sa hotarasca daca operatia poate fi facuta in siguranta in acest caz.

Cand este recomandat sa recurgi la implantul cu silicon

Implantul cu silicon este mai mult decat o operatie realizata din dorinta de a mari anumite zone ale corpului sau de a avea un decolteu generos. Este mai mult decat un moft si in unele situatii este chiar recomandat.

Augmentare mamara

In ceea ce priveste augmentarea mamara, implantul cu silicon are mai multe recomandari.

Sani hipotrofici

Sanii hipotrofici sunt sanii de dimensiuni foarte mici. Desi nu provoaca probleme medicale fizice, pot fi sursa unor complexe si a lipsei de incredere in fortele proprii.

Sani asimetrici

Sanii femeilor sunt de regula asimetrici, insa acest lucru nu este sesizabil in multe dintre cazuri. Atunci cand diferenta dintre dimensiunile sanilor este foarte mare, un implant poate rezolva cu usurinta problema.

Hipoplazie mamara

Se observa de obicei atunci cand o femeie devine mama, insa aceasta afectiune poate fi observata si mai devreme. Diagnosticul este dat atunci cand pacienta nu are suficient tesut glandular la nivelul sanilor.

Proteze estetice

Siliconul este util si in cazul unor proteze estetice necesare in cazul unor accidente sau a unor afectiuni grave. Daca pacientul si-a pierdut un deget sau chiar un membru, protezele estetice de silicon pot fi de mare ajutor. In acelasi timp, pentru pacientele care au suferit de cancer mamar si au trecut printr-o mastectomie.

Deformatii congenitale

Implantul cu silicon este recomandat si in cazul unor deformatii congenitale.

Implanturi mamare cu silicon - ce trebuie sa stii pentru a lua o decizie

Implanturile mamare cu silicon nu trebuie tratate cu superficialitate si au un impact major asupra felului in care va decurge viata pacientei de la operatie incolo.

Impactul emotional al unui implant cu silicon

Desi poate parea o schimbare ce garanteaza mai multa incredere in fortele proprii si o modificare menita sa alunge anumite complexe ale pacientei, nu trebuie sa uitam ca este, in definitiv, o schimbare radicala, ce nu ramane fara ecou in ceea ce priveste perceptia despre sine a pacientei. Pacientele au nevoie de un timp in care sa se obisnuiasca cu noua imagine din oglinda si imediat dupa operatie se vor intreba adesea „Oare chiar sunt eu?”. O schimbare atat de mare a aspectului fizic nu duce in mod automat la sentimente pozitive, de multumire si bucurie, uneori este nevoie de timp ca pacienta sa se simta complet bine in pielea ei. Unele paciente au chiar indoieli cu privire la decizia pe care au luat-o, se simt straine de propriul corp, însă aceste stări trec destul de repede, odata cu vindecarea completa.

Riscurile implantului cu silicon

Efectuata de un chirurg cu experienta, dupa analize amanuntite si dupa un tratament postoperatoriu corespunzator, implantul cu silicon nu prezinta prea multe riscuri. Totusi, orice interventie poate duce la unele complicatii. Printre riscurile asociate implanturilor cu silicon se numara:
  • Cicatrizare defectuoasa
  • Sangerari
  • Infectii
  • Vindecare lenta sau deficitara a inciziei
  • Sensibilitate crescuta temporara sau permanenta la nivelul mamelonului si a sanilor
  • Formarea in jurul implantului a unui tesut cicatriceal dur numit contractura capsulara
  • Fisuri, scurgeri, Ruperi la nivelul implantului
  • Cudarea (plierea, plicaturarea) implantului
  • Probleme generate de anestezia necesara operatiei
  • Complicatii cardiace si pulmonare
  • Durere persistenta
  • Deformari sau o forma ce nu multumeste pacienta din punct de vedere estetic
  • Edemul (acumularea de lichide)
  • Tromboze (cheaguri de sange)
  • Tromboza venoasa
 

Etapele interventiei chirurgicale cu silicon

Inainte de interventie, chirurgul va discuta cu pacienta in legatura cu aceasta operatie, se vor face simulari legate de marimea dorita si se vor face analize care sa ateste faptul ca pacienta nu are probleme de sanatate ce ar putea afecta derularea si rezultatul operatiei. Etapele operatiei propriu zise sunt:
  1. Anestezierea - de obicei se opteaza pentru anestezie generala
  2. Efectuarea inciziilor
  3. Inserarea implantului
  4. Se efectueaza sutura (coaserea) plagii
 

Pozitionarea si incizia. Tipuri de proceduri de implanturi de silicon

Incizia se face in zonele ascunse ale sanului, astfel incat sa nu fie vizibila. De obicei se face:
  • in santul submamar
  • in zona transaxilara
  • in zona periareolara
  Implantul se pozitioneaza la nivelul sanului:
  • submuscular - sub muschiul pectoral
  • sub tesutul mamar - pe muschiul pectoral, in spatele glandei mamare
 

Alegerea implantului de silicon potrivit corpului tau

Acest aspect este unul dintre cele mai importante pentru succesul operatiei si imbunatatirea calitatii vietii. Vei alege impreuna cu medicul implantul potrivit pentru corpul tau, el te va ajuta sa faci o alegere cat mai bine pliata pe dimensiunile corpului si conformatiile anatomice. In acelasi timp, tot medicul este cel mai in masura sa-ti spuna si daca pielea si tesuturile tale sunt potrivite pentru implantul pe care ti-l doresti. Cele mai multe femei aleg implanturile rotunde, insa si cele anatomice, in forma de para, sunt o optiune populara. Inainte sa intri in sala de operatie, insa, trebuie sa stii ca o trecere brusca de la cupa A la cupa D este o schimbare enorma, ce nu va avea impact doar la nivel estetic, ci si din alte puncte de vedere. Este posibil ca greutatea sanilor sa determine dureri de spate, cat si dificultati in a dormi in anumite pozitii. Marimile implanturilor cu silicon sunt expuse de obicei in mililitri. Asadar, poti opta pentru silicoane de 100 pana la 1000 de ml.

Inlocuirea implantului existent

Inlocuirea implantului se face, de obicei, la 10 ani dupa implantul initial. Se poate opta pentru aceeasi marime, pentru una mai mica sau mai mare. Medicul iti va oferi toate informatiile necesare legate de timpul optim dintre implanturi.

Recomandari inainte si dupa implantul cu silicon

Operatia de marire a sanilor cu implantul de silicon este, totusi, o procedura chirurgicala, asa ca implica aceleasi pregatiri pe care le implica si alte interventii medicale de natura chirurgicala.

Pregatirea organismului pentru implantul cu silicon

Pentru a-ti pregati organismul inainte de operatie, este recomandat sa renunti pentru o perioada la fumat, consum de alcool, si sa te odihnesti. Evita sa-ti suprasoliciti organismul inainte de operatie. Totodata, nu este recomandat sa bei apa sau sa mananci cu 6 ore inainte de operatie. Analizele recomandate inainte de operatie sunt:
  • Teste de sange - Hemoleucograma, teste de coagulare (PT, APTT, INR), uree, glicemie, electroliti (Na, K, Ca, Mg), bilirubina (directa, indirecta, totala), colesterol (total, HDL, LDL), transaminaze (ALT, AST), trigliceride, electroforeza proteinelor serice, proteina C reactiva, VSH, ASLO, fibrinogen, factor reumatoid, teste tiroida (T3, T4, TSH, Anti-TPO), marker hepatita B si C, HIV, sumar de urina.
  • Radiografie pulmonara
  • Electrocardiograma
  • Ecografie mamara
 

Recuperarea organismului dupa implantul cu silicon

Dupa operatie, vei purta o perioada o bustiera speciala si este recomandata o perioada de repaus pentru ca organismul sa se vindece. Desigur, recuperarea depinde si de pacient, de ritmul sau de vindecare. In general, pacienta isi revine dupa 24-48 de ore de la interventie, apoi va mai fi nevoie de alte cateva zile de repaus si de actvitate fizica redusa. Durerile si tumefierea vor persista cateva saptamani, timp in care pacienta nu trebuie sa aiba o activitate fizica intensa. Medicul iti va oferi instructiunile specifice privind recuperarea - medicamente, intervalul dintre consultatiile postopertorii.

Intrebari frecvente cu privire la recuperarea de dupa operatia de marirea a sanilor

Interventia pentru marirea sanilor este una ce starneste interesul multor femei, asa ca vom raspunde mai jos celor mai frecvente intrebari pe care le pun pacientele cu privire la operatia de marire a sanilor: Exista vreo legatura intre varsta pacientei si succesul operatiei? Da. Orice interventie chirurgicala are sanse de succes mai mari daca avem de-a face cu un organism tanar. Dupa o anumita varsta, capacitatea organismului de vindecare scade, motiv pentru care este de preferat sa apelam la aceasta procedura pana la varsta de 45 de ani. Inainte sau dupa nastere? Cand este mai bine sa face operatia de marire a sanilor? Sarcina nu afecteaza implanturile cu silicoane, pacienta poate apela la augmentarea sanilor atat inainte, cat si dupa nastere. Implantul cu silicon interfereaza cu alaptatul? Nu. Alaptarea nu este afectata, de regula, dar sunt si cazuri in care nu este posibila alaptarea, fara ca implicarea implanturilor sa poate fi probata drept cauza unica. Exista vreun risc in cazul expunerii la soare dupa operatie? Expunerea la soare ar trebui evitata in prima luna de la operatie iar apoi ar trebui facuta gradual. Pot calatori cu avionul dupa operatie? Da. Nu exista niciun risc cu privire la zborul cu avionul, pacienta poate calatori inca din prima sapatamana de la operatie. Implanturile cu silicon cresc riscul de imbolnavire de cancer mamar? Nu. Implanturile cu silicon nu duc la dezvoltarea de tumori. Siliconul afecteaza rezultatele mamografiei? Intr-o oarecare masura, rezultatele unei mamografii sunt afectate de implanturile cu silicon. Este posibil sa fie nevoie de o repetare a analizelor, pentru o acuitate mai mare. Pot decide pe viitor sa-mi scot implanturile? Da, dar este posibil sa ai nevoie de alta interventie chirurgicala, cum ar fi o ridicare de sani sau alta forma de corectie. Implanturile au efect de lifting? Implanturile mamare nu vor ridica sanii cazuti, pentru asta este nevoie de o procedura de ridicare de sani, asociata eventual cu implanturile. Cat costa un implant cu silicon? Pretul implaturilor cu silicon variaza in functie de pacient, medic si clinica. Un pret orientativ pentru operatia de marire a sanilor este de circa 3.500 de euro. Consulta aici o lista completa de tarife ale diverselor proceduri estetice. Operatia de augmentare a sanilor este, asadar, o interventie serioasa, ce poate creste enorm calitatea vietii pentru paciente, daca este tratata cu multa seriozitate de catre acestea. Este mai mult decat o interventie estetica si are un impact mai puternic decat o schimbare de look. Sursa foto: Shutterstock