• 12 IUN. 12
  • 0

  Se poate referi la intervenţiile de marire de buze, (cel mai adesea) de micşorare de buze (atunci când sunt vizibil prea mari) sau de corecţia buzelor în urma unor defecte congenitale.

  Buzele cărnoase, voluptoase fac parte din portretul ideal al frumuseţii de azi. Prin urmare tratamentele de marire de buze sunt tot mai solicitate în cabinetele de chirurgie estetică.

  Din ce sunt formate buzele noastre? Acestea sunt formate din piele la exterior, glande labiale, ţesut muscular la mijloc şi mucoasă în interior.

  Mărimea şi forma buzelor depind în primul rând de factori ereditari. Fetele au mai multe şanse să moştenească buzele tatălui decât ale mamei şi invers. Din cauza atrofierii glandelor labiale, buzele tind să se subţieze pe măsură ce îmbătrânim.

  Există mai multe metode de marire a buzelor:

  1. Injecţii cu precursori de colagen (acid hialuronic): Produse în industria farmaceutică, non alergici, non animali. Inconvenientul constă în faptul că această substanţă este resorbabilă iar rapiditatea cu care organismul o resoarbe este individuală (1 lună – 6 luni). Dacă tratamentul se repetă este posibil un efect aditiv (de fiecare dată „rămâne” un mic volum şi, în cele din urmă, buzele devin mai mari).
  2. Injecţii cu grăsime autologă (lipocolagen) : Materialul adipos şi cu fibre de colagen, proprii, este recoltat cu ajutorul unui ac, de la nivelul ţesutului adipos de la nivelul şoldurilor. Acesta este apoi injectat în buze. Rezultatul durează între (minim) trei şi douăsprezece luni. Frecvent, (30%), rezultatele acestei operaţii pot rezista o perioadă mai lungă, câţiva ani sau definitivă. Repetarea injecţiilor de obicei duce la o reţinere mai constantă şi mai îndelungată a materialului adipos.
  3. Mărirea pe cale chirurgicală a buzelor: Aceasta implică efectuarea a numeroase incizii în partea interioară a buzei şi rearanjarea ţesutului buzelor. În opinia mea, această procedură nu dă un rezultat remarcabil (1-1,5 mm de mărire, central sau lateral) iar perioada de convalescenţă este lungă (10-20 zile). Se pot face şi excizii în partea exterioară a buzei sau nasului dar pot rămâne cicatrice inestetice.

  Intervenţiile  efectuate pe buze necesită o perioadă de recuperare înainte ca pacientul să se poată prezenta normal în societate. În cazul tehnicilor simple cu injectare de acid hialuronic, trebuie să aşteptaţi aproximativ 24-48 de ore pentru ca inflamarea iniţială şi vânătăile să se retragă. Este foarte important să evitaţi aspirina, produsele ce conţin aspirina şi mobilitatea excesivă a buzelor, deoarece acestea pot duce la vânătăi care pot fi prezente timp de cinci – şapte zile.

  Procedura de marire de buze care utilizează ţesutul adipos propriu poate duce la apariţia unor vânătăi şi inflamaţii, necesitând aproximativ şapte până la zece zile de recuperare înainte să vă puteţi simţi confortabil şi prezentabil (adică să vă puteţi întoarce la serviciu sau să ieşiţi în societate). Aceste proceduri se efectuează sub anestezie locală.

  După intervenţie se va menţine o igienă bucală riguroasă: spălături cu apă de gură şi după fiecare masă ( se va evita spălatul pe dinţi cu periuţe câteva zile) se vor evita alimentele dure, prea fierbinţi, guma de mestecat precum şi eforturile de mimică (râs etc.)

  Riscurile unei proceduri asupra buzelor pot include, pe lângă cele de ordin general (vezi capitolul de complicaţii generale) şi :

  1) Asimetriile: Există zone care pot apărea mai mari sau mai mici de o parte sau de alta a  buzelor şi care necesită o anumită perioadă de timp pentru a deveni simetrice  sau retuşuri.

  2) Cicatricile de pe linia inciziilor: În cazuri rare, incizia se poate îngroşa. Se tratează fie prin anestezierea zonei respective şi tratarea acesteia cu cortizon diluat fie, în cazuri rare, prin operarea cicatricilor.

  Fără a considera aceasta o complicaţie, resorbţia materialelor injectate (acid hialuronic sau lipocolagenul) este o evoluţie mai puţin dorită. Din păcate în stadiul actual al medicinei, nu s-a inventat încă materialul sau tehnica chirurgicală care să producă o marire de buze definitivă, controlabilă şi fără efecte adverse (aspect artificial, reacţii de respingere, senzaţie de buze „de lemn”). Dacă materialele de injectare sunt scumpe este pentru că ele, în primul rând au meritul să fie bine tolerate de organism (nu fac rău!).

  Intervenţia de micşorare de buze este destinată pacienţilor deranjaţi de faptul că au buzele prea voluminoase (disproporţionate cu figura). Constă din excizia (într-o şedinţă sau în două) a unui fragment de mucoasă ( în interior) sub anestezie locală sau generală. Edemul, (umflarea) poate dura 7-10 zile postoperator necesitând repaus la domiciliu.

  Una dintre intervenţiile cele mai frecvente de corecţie a buzelor după defecte congenitale este plastia buzei de iepure. Ca şi alte plastii ale buzelor şi acestă intervenţie nu necesită internare. Evoluţia şi îngrijirile postoperatorii sunt similare cu cele de la mărirea chirurgicală de buze.

  Dr. Dana Jianu, medic primar chirurgie estetica, profesor consultant, Doctor in Medicina

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: