• 06 MART. 13
  • 0

  Initial, materialele utilizate in protezele herniei au fost biologice, fascii, tendoane, muschi, dar rezultatele inconstante au determinat comunitatea stiintifica medicala sa continue cercetarile. Materialele de sinteza au fost pasul urmator dar asta a intimpinat o puternica opozitie din partea conservatorilor chirurgiei. Evidenta imbunatatire a rezultatelor si evolutia constanta a acestor materiale impunindu-le in prezent ca principala resursa terapeutica.

   

  Daca initial polipropilena detinea monopolul in prezent materiale de tipul Gore-Tex t.m. aduc ca avantaj suplimentar posibilitatea de a fi utilizate la defecte parietale de dimensiuni foarte mari, in contact direct cu ansele intestinale fiind complet biocompatibil si, mai ales, neaderent la acestea. Este adevarat ca polipropilena prezinta un alt mare avantaj, rezistenta la infectii si posibilitatea vindecarii in conditii perfecte chiar in cazul unei plagi contaminate, de un granulom de fir de exemplu.

   

  Indiferent de structura sa fiecare plasa actioneaza ca o matrice, ca un suport, pe care se construieste cicatricea durabila definitiva contributia majora a plasei fiind eliminarea tensiunii la nivelul defectului parietal permitind astfel o refacere durabila si lipsita de dureri postoperatorii . Biocompatibilitatea acestor materiale este remarcabila iar integrarea printre structurile parietale este atit de buna incit dupa o perioada de timp singurul indiciu al prezentei plasei este evidentierea ecografica a acesteia. Preturile de cost ale acestor materiale a scazut progresiv, acest fapt permitind, alaturi de rezultatele excelente in timp, impunerea procedeelor protetice ca principala linie terapetica in hernii si eventratii.

   

  Orice rezerva legata de folosire acestor materiale in tratamentul chirurgical al herniilor de morice fel nu mai sint astazi justificate in fata numarului covirsitor de mare de cazuri rezolvate prin aceste metode de-a lungul anilor rezultatele constant pozitive la distanta vorbind de la sine.

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: