• 06 SEPT. 11
  • 0

  Dezvoltarea turismului medical, în cazul în care pacienţii călătoresc în afara ţării lor de origine pentru o operatie de chirurgie plastica, a pus sub semnul întrebării temelia relaţiei pacient-medic şi pune în pericol pe mulţi dintre aceia care caută cele mai ieftine interventii.

  „Vedem cazuri de turism medical in care agentii de turism intermediaza pentru clientii lor interventii chirurgicale realizate de chirurgi pe care ei nu i-au întâlnit niciodată. Pacienţii nu au siguranta […] că medicul chirurg care ii va opera este instruit adecvat sau calificat pentru a efectua procedura chirurgicala la care ei vor fi supuşi, şi, de prea multe ori, prea puţină atenţie se acorda ingrijirii post-chirurgicale.”, spune Catherine Foss, Directorul Executiv al Societatii Internationale de Chirurgie Plastica Estetica (ISAPS).

  Rata complicatiilor pentru interventiile chirurgicale efectuate în aceste conditii a crescut alarmant, fapt confirmat de studii din SUA si Marea Britanie- unde în câteva cazuri, complicatiile au fost suficient de grave pentru a fi necesar ca la întoarcerea lor, pacienţii sa mearga direct la spital pentru îngrijiri. Ca urmare, din gija pentru siguranţa pacienţilor aparata de Preşedintele ISAPS de atunci, Dr. Nahai Foad (SUA) şi prezentata la Congresul ISAPS în 2010 a generat conceptul de intervenţie chirurgicala în condiţii de siguranţă pe patru factori: pacientul, chirurgul, procedura şi clinica. Pacientul ar trebui să fie un bun candidat pentru operatia solicitata. Chirurgul trebuie sa fie instruit corespunzator si acreditat. Procedura ar trebui să fie adecvată pentru pacient. Locul unde are loc operatia chirurgicala ar trebui să fie o clinica acreditata si sigura, cu personal instruit în mod corespunzător şi pregătire pentru situaţii de urgenţă.

  În cazul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a prezentat initiativa „Chirurgia practicata in siguranta salvează vieţi” promovand  Lista de Verificare pentru Siguranta Operatorie a Pacientilor www.who.int/patientsafety/safesurgery/en/, ISAPS a fost una dintre organizaţiile care au sustinut de la inceput de la lansarea acestui program, în Washington, DC în iunie 2008.

  Societatea Internationala de Chirurgie Plastica Estetica (ISAPS) este cea mai mare societate internaţională de chirurgi plasticieni, avand ca misiune pe de o parte educaţia continuă a chirurgilor plasticieni în cele mai recente tehnici în domeniul chirurgiei estetice (cosmetice) si medicinei, precum si promovarea siguranţei pacienţilor. Pentru aderarea la la societate chirurgii se supun unui strict proces de evaluare in vederea certificarii calificarii lor.

  Tradus şi adaptat cu permisiunea Societatii Internationale de Chirurgie Plastica Estetica © Copyright, august, 2011.

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: