• 06 MART. 14
  • 0

  Piciorul uman asa cum il vedem astazi este fructul unei evolutii filo-ontogenetice care dureaza de 3.6 milioane de ani dupa ultimele descoperiri antropologice. Fata de primatele cele mai evoluate (cimpanzeul, gorila) piciorul omului a pierdut din prensilitate cistigind in schimb stabilitate . Pe de alta parte necesitatea de a deveni bipezi a fost dictata probabil de imperativul de a avea mainile libere pentru a putea da forma gindurilor plasmuite de un creier extrem de inteligent si productiv.

  Princilpala functie a piciorului este sa ofere o buna stabilitate si sa contribuie la mentinerea in echilibru a corpului uman in sens antigravitar atita timp cit este necesar desfasurari orcarei activitati ortostatice si ortodinamice.

  Vazut din acest punct de vedere rezulta evident ca piciorul este un organ de simt al corpului uman. Explorarea suprafetei terestre cu care venim in contact direct, intim, se desfasoara la nivelul plantei piciorului iar aceste informatii impreuna cu cele adunate de catre receptorii proprioceptivi ( di tesuturile proprii cum sint ligamentele ,capsulele articolare, tendoanele, muschii etc.) sint transmise pe caile ascendente in zonele motoare ale sistemului nervos central unde dupa o elaborare complexa sint retransmise in periferie muschilor care determina actiunea si propulsia, in alte cuvinte pasul. In acest moment vorbim de picior ca organ motor, propulsiv.

  Reasumind putem sa spunem ca piciorul uman acopera o functie antigravitationala in care se alterneaza o faza iniziala de contact intim cu solul-faza de recolta a datelor ambientale : picior=organ de simt, si o faza de propulsie, de contractie si de ridicare a plantei piciorului de pe sol :picior=organ motor.

  Aceasta lege a alternantei functionale de la o faza de relaxare la una de contractie explica variabilitatea formei piciorului in functie de momentul pasului si asimilarea acestuia cu forma unei elicii cu pas variabil a carei”desfasurare” si “insfasurare” curespund miscarii de pronatie(relaxare ) si supinatie (inrigidire). “Nodul cardanic” al acestei miscari este complexul articular periastragalic . Aici regasim “servomecanismul” in care se produce translatia miscatilor de  intrarotatie si extratotatie  pe planul tansvers al axului femuro-tibialal  in miscari in plan frontal de pronatie si supinatie.

  In cunoasterea profunda acestui aspect biomecanic si a ceea ce deriva sta principala cale a succesului in diagnosticare si tratamentul alteratiilor piciorului.

  Se intelege cum definitii de tipul “picior plat” sau “picior cav” sint in definitiv simple momente ale functiei piciorului si nu o patologie. In mod corect ar trebui vorbit de sindrom pronator si sindrom supinator. Dar pentru mentinerea  vocabularului  scolastic se prefera mentinerea vechii terminologii, inradacinata profund si in limbajul popular.

  Pe de alta parte trebuie mentionat rolul piciorului in determinarea unei posture corecte sau alterate si influenta pe care postura o are asupra piciorului.

  Se poate vorbi de adevarate “sindroame posturale ascendente “ cum se intimpla de exemplu in cazul unei deformitati dobindite a piciorului unilateral, in mod coerent cu o scolioza vertebrala, sau de sindroame posturale descendente unde  un picior plat grav poate produce suprasolicitarea genunchiului in valgism de aceasi parte si ulterior o accentuare a lordosei lombare cu efect negativ  pentru sanatatea coloanei lombosacrale.

  Nu in ultimul rind piciorul este sediul unor simptoame  dependente de conditii patologice estrinseci si recunoasterea acestor semne ajuta de multe ori la diagnosticul acestor conditii si deci la tratamentul adecvat.

  Pentru aceste motive cunoastrea patologiei piciorului este fundamentala iar tratamentul acestor conditii este obligator daca pretendem sa raminem autonomi pe durata unei vieti din ce in ce mai lungi si cu probleme din ce in ce mai dureroase in termen de autosufficienza.

  Controlul clinic  periodic la virsta copilariei si la virsta matura da posibilitatea individuarii unei alteratii precoce si al unui tratament tempestiv si uneori preventiv ale patologiilor evolutive si degenerative ca si corectia chirurgicala a deviatiilor articolare axiale care lasate la voia soartei nu pruduc nimic bun.

  Vizita medicala a piciorului cuprinde inafara de analiza clinica un examen instrumental baropodometric-optoelectronic computerizat  in ortostatism si in dinamica,  iar in cazuri selectionate se efectueaza o analiza stabilometrica  ( test de stabilitate). Deasemenea se face o analiza posturala atenta si se determina corelatia intre valorile de presiune plantara si deviatiile axiale segmentare suprastante.

  In functie de diagnostic si de simptomatologie se decide un tratament conservativ (pantofi adegvati, talpi personalizzate ortopedice, fisioterapie, reabilitare motorie, etc) sau un tratament  chirurgical, cu auxiliul tehnicilor miniinvazive, de avangarda.

  In centrul nostru de patologie a piciorului veti fi in maini bune si scrupuloase, decise sa ofere o vindecare grabnica si stabila.

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: