• 20 SEPT. 13
  • 0

  Titlu: Scleroterapie versus LASER in tratamentul telangiectaziilor si al vaselor reticulare

  Autori: Stefan Jianu, Eduard Ursuleanu – Centrul Medical ProEstetica, Bucuresti, Romania

                  Obiectivul studiului a fost evaluarea aportului terapeutic al laserului comparativ cu scleroterapia in tratarea telangiectaziilor si a vaselor reticulare, urmarind obtinerea unui rezultat excelent atat functional cat si estetic local.

                  Incepand din 1994 am utilizat scleroterapia cu lichid initial, apoi si cu spuma, in ultimii ani, in tratamentul telangiectaziilor si al vaselor reticulare. Din 2001 am inceput laser terapia cu diferite tipuri de lasere pentru aceste afectiuni, laser cu  argon,  cu dioda de 810 nm si de 980 nm –  cu sau fara piesa de racire, Nd-Yag si  IPL, ca metoda de sine statatoare sau asociat cu scleroterapia . Am analizat retrospectiv un grup de 3620 pacienti care aveau cel putin un tratament, pentru vase reticulare sau telangiectazii. I-am contactat telefonic pentru a obtine fie o autoevaluare, bazata pe un chestionar prestabilit, fie pentru un control, gratuit, in clinica. Am realizat astfel trei grupuri, unul de 2134 pacienti tratati doar cu scleroterapie, unul de 1037, doar cu laser-terapie, si un al treilea grup de 449 paciienti tratati prin ambele metode, combinat.

  Statistic se obtin rezultate semnificativ mai bune, atat estetic cat si functional, utilizand scleroterapia, ca metoda unica, pentru vasele  reticulare si telangiectazii. Atat procentul cazurilor rezolvate cat si rezultatele estetice si functionale sunt superioare laserului, la un cost inferior si la o durata de timp comparabila per sedinta . Surpriza o reprezinta faptul ca grupul unde s-a folosit scleroterapie combinata cu laser vascular a inregistrat cele mai bune rezultate estetice si functionale, depasind atat scleroterapia cat si  laser-terapia utilizate individual.

  In concluzie recomandam  scleroterapia ca metoda de electie in tratamentul vaselor reticulare si al telangiectaziilor dar recunoastem si posibilitatea obtinerii unui rezultat estetic superior prin asocierea scleroterapiei cu un laser vascular.

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: