Totul despre deviatia de sept. Cauze, simptome si tratare

Deviatia de sept, o afectiune cu care traiesc 80% dintre oameni. Cauze. Simptome. Tratare

Deviatia de sept este o afectiune des intalnita, care poate fi asimptomatica sau extrem de deranjanta. Iata ce anume o cauzeaza, dar si ce tratamente exista.

Deviatia de sept, pe intelesul tuturor. Ce este si ce tipuri exista?

Deviatia de sept este o afectiune intalnita la majoritatea populatiei. Potrivit datelor Academiei Americane de Otorinolaringologie, 80% din populatie are intr-o oarecare masura deptul usor deviat. De multe ori, insa, aceasta afectiune este insesizabila. In functie de gravitatea ei, ea poate sa influenteze sau nu calitatea vietii. In cazurile grave, o deviatie de sept poate duce la congestie nazala continua si o respiratie ingreunata in permanenta. In cazul in care te intrebi ce este deviatia de sept, un indiciu exista in insasi denumirea afectiunii. Asadar, este vorba despre deplasarea spre stanga sau spre dreapta a septului, peretele, care desparte fosele nazale (narile). Ea poate fi simptomatica sau asimptomatica, iar curburile pot aparea in zona anterioara, cea mijlocie sau posterioara a septului nazal.

Cauzele deviatiei de sept

Deviatiile de sept pot fi congenitale, din nastere, sau pot fi provocate de factori externi. Cauzele de natura externa care pot duce la deviatii ale septului sunt loviturile, traumatismele, din zona nasului.

Factori de risc

Dincolo de cauzele directe ale deviatiei de sept, trebuie sa acordam o atentie sporita si factorilor de risc ce inlesnesc sansele aparitiei acestor deviatii. Printre acesti factori de risc se numara practicarea sporturilor extreme, de contact, cu un risc ridicat de accidentare, cat si ignorarea masurilor de siguranta atunci cand ne aflam la volan sau in alte situatii in care exista un risc ridicat de accidentare. Asadar, putem preveni deviatia de sept prin purtarea unor masti in sporturile de contact, a centurii de siguranta in masina si, evident, evitarea situatiilor care pot genera o lovitura la nivelul fetei.

Complicatii ale deviatiei de sept

In cazul in care ai o deviatie de sept grava, ce iti ingreuneaza respiratia, daca nu intervii pentru a o trata, pot aparea cateva complicatii ce afecteaza in mare masura stilul de viata de zi cu zi:
  • Secretii nazale continue
  • Infectii cronice ale sinusurilor
  • Sangerari nazale (epistaxis) prelungite
  • Dureri de cap
  • Senzatie de oboseala permanenta pentru ca oxigenarea creierului, in special nocturn, are de suferit.

Care sunt simptomele deviatiei de sept

Simptomele deviatiei de sept pot fi mai grave sau mai usoare, in functie de cat de mare este curbura septului. In formele minore, deviatiile de sept nu au deloc simptome si trec neobservate. Daca, insa, ai unul dintre urmatoarele simptome, este posibil sa ai o deviatie de sept:
  • Congestie nazala prelungita
  • Dificultati de respiratie
  • Sangerari nazale
  • Secretii nazale (rinoree)
  • Respiratie zgomotoasa, cu suieraturi
  • Trezirea cu gura uscata, semn ca dormi cu gura deschisa din cauza dificultatilor de respiratie
  • Infectii recurente ale sinusurilor

Metode de diagnosticare a deviatiei de sept. Ce analize medicale se recomanda?

In cazul in care suspectezi ca ai o deviatie de sept, poti merge la un medic generalist sau poti apela direct la specialistul ORL, cel mai in masura sa puna un diagnostic in cazul acestei afectiuni. Medicul otorinolaringolog va pune diagnosticul dupa ce va executa:
  • Examenul clinic - Un test in care va observa fosele nazale cu ajutorul unui specul nazal poate fi suficient pentru ca specialistul ORL sa puna diagnosticul de deaviatie de sept.
  • Edoscopie rinosinusala - Se efectueaza cu un endoscop, camera video, care are aspectul unei tije subtiri si flexibile si care il ajuta pe medic sa vizualizeze interiorul foselor nazale.
  • Radiografie - Prin care medicul va observa cu usurinta o eventuala deviatie de sept
  • Tomografie computerizata (CT) - Cu ajutorul careia se pot obtine imagini detaliate ale tesuturilor, astfel incat se poate observa si o deviatie de sept.

Cum se corecteaza deviatia de sept prin metode chrurgicale

Deviatia de sept se trateaza medicamentos sau chirurgical (in cazuri grave). Operatia pentru deviatia de sept (septoplastie) poate fi completata de operatia estetica de remodelare a oaselor nasului (rinoplastie). Inainte de oricare dintre aceste interventii, se vor efectua analize preoperatorii precum radografia piramidei nazale si analizele de sange (hemoleucograma, coagulograma, transaminaze, glicemie etc.). Vom trata fiecare dintre cele doua metode de corectie chirurgicala, astfel incat sa faci o alegere bine informata cu privire la sanatatea ta.

Septoplastia - operatia de deviatie de sept - menita sa readuca la forma corecta septul nazal

Operatia de septoplastie este principala modalitate de a corecta deviatia de sept. Interventia poate fi facuta de un medic ORL sau de un chirurg plastician, cu anestezie generala sau locala, in functie de decizia medicului si de alegerea pacientului in acest sens. Medicii recomanda de regula (si daca starea de sanatate a pacientului o permite) efectuarea unei anestezii generale, pentru ca pacientul sa aiba parte de un confort ridicat pe timpul interventiei. In cadrul operatiei, medicul va sectiona si repozitiona septul nazal in pozitia corecta, in asa fel incat, in urma operatiei, fosele nazale sa aiba dimensiuni egale. Operatia de septoplastie presupune efectuarea unei incizii in mucoasa nazala si indepartarea excesului de os sau de cartilaj. Septoplastia se realizeaza doar la persoane cu varsta peste 18 ani, cand osul nazal si cartilajele isi inceteaza cresterea. Este o interventie ce se realizeaza in interiorul nasului, cu o incizie de circa 1,5 cm, si nu exista cicatrici vizibile la exterior.

Rinoseptoplastia, o dubla solutie

Pacientii care se confrunta cu disconfortul creat de deviatia de sept pot sa opteze in aceeasi interventie si pentru o corectie de natura estetica. Aceasta interventie poarta numele de rinoseptoplastie, interventie in cadrul careia se realizeaza si septoplastia si rinoplastia. Rinoseptoplastia presupune corectarea deviatiei de sept, cat si corectarea estetica a nasului. In urma operatiei, pacientul nu mai are de suferit din cauza deviatiei de sept si are parte, totodata, si de o schimbare a fizionomiei. In unele cazuri, fragmentele pe care medicul le indeparteaza pentru a corecta deviatia de sept sunt utilizate pentru a schimba aspectul nasului. In cadrul acestei interventii chirugicale septul nazal este sectionat, repozitionat, apoi sunt aplicate tehnicile necesare pentru modificarea aspectului. Rinoseptoplastia se efectueaza sub anestezie generala, atat prin metoda deschisa, cat si prin metoda inchisa, in functie de cat de mult trebuie sa intervina medicul asupra aspectului nasului. Spre deosebire de septoplastie, care poate fi efectuata de un specialist ORL, rinoseptoplastia poate fi realizata doar de un chirurg estetician. Este o interventie mai complexa decat septoplastia, iar daca este realizata prin metoda deschisa, pot ramane cicatrici, care, insa, vor disparea dupa perioada de recuperare.

Recuperare dupa operatia de deviatie de sept

Dupa interventiile de septoplastie sau rinoseptoplastie, pacientii pot pleca a doua zi acasa. Medicul va introduce mese in nari, iar la nivel local se va resimti un disconfort firesc, inclusiv dureri usoare. Primul control are loc la 1-2 zile dupa externare, cand medicul va scoate mesele din nas si va observa cum decurge vindecarea. In urma operatiei e nevoie de un repaus de cateva zile, timp in care trebuie sa acorde o atentie sporita igienizarii zonei si protejarii de lovituri. Fara o toaletare a zonei si fara consultul post-operatoriu de specialitate, se pot forma cruste care sa obstructioneze caile nazale. Chirurgii pot apela si la o metoda mai recent dezvoltata - radiofrecventa. Aceasta modalitate de a corecta deviatia de sept are un timp operator redus si duce la o vindecare accelerata.

Riscurile septoplastiei si rinoplastiei. Simptome ale unei vindecari defectuoase

Atat septoplastia, cat si rinoseptoplastia au riscuri scazute, dar de care trebuie sa fim constienti atunci cand intram in sala de operatie. Este vorba despre aceleasi riscuri pe care le implica si operatia de rinoplastie, si anume:
  • Riscurile asociate anesteziei
  • Infectia postoperatorie
  • Vindecare lenta
  • Pierderea sensibilitatii la nivelul nasului
  • Durere pe termen lung
  • Alterarea cailor respiratorii nazale si dificultati la respiratie
  • Cicatrici vizibile
  • Rezultate nesatisfacatoare din punct de vedere estetic – hipo sau hiper – corectura

Tratamentul simptomatic al deviatiei de sept

Singura maniera in care poate fi corectata deviatia de sept este operatia. Daca, insa, din diverse motive care tin de starea de sanatate a pacientului, operatia nu este recomandata, atunci se poate apela la solutii care sa amelioreze simptomele acestei afectiuni. Printre aceste solutii se numara:
  • Medicamente decongestionante
  • Spray cu apa de mare pentru decongestionarea cailor nazale
  • Diverse preparate naturiste pe baza de menta sau eucalipt care pot ajuta la usurarea respiratiei.
  • Antihistaminice
Deviatia de sept afecteaza in mare masura calitatea vietii, insa poate fi corectata prin interventii cu riscuri scazute si a caror sansa de reusita este aproape de 100%. Daca te numeri printre milioanele de oameni care se confrunta cu aceasta afectiune, merita cu siguranta sa explorezi varianta chirurgicala a vindecarii definitive. Sursa foto: Shutterstock