• 05 IUL. 12
  • 0

  Tratamentul hemoroizilor prin metoda coagularii cu infrarosu

  Coagularea cu infrarosu este o procedura nechirurgicala folosita cu rezultate excelente in tratarea hemoroizilor interni. Principiul terapeutic este reprezentat de actiunea unui fascicol de radiatii infrarosii asupra pachetului hemoroidal tratat. Caldura degajata controlat de infrarosii produce termocoagularea pachetului hemoroidal, prin actiunea locala  asupra peretelui vascular al venei ce alimenteaza hemoroizii.

  Procedura este minim invaziva, nechirurgicala si poate fi efectuata in cabinet cu o pregatire minima a pacientului. Durata unei sedinte de tratament cu infrarosu este de 10-15 min. iar pacientul poate pleca acasa dupa terminarea procedurii. Nu este necesara anestezierea pacientului si nu sint dureri dupa sedinta de tratament, spre deosebire de metodele ce folosesc fie scleroterapia fie ligaturile elastice si care se pot insoti de discomfort local pentru o perioada scurta de timp. Procedura poate fi repetata la 12-14 zile in cazurile in care pacientul are un numar mare de pachete hemoroidale ce nu pot fi tratate simultan si se poate efectua si la pacientele gravide.

  Tratamentul hemoroizilor prin metoda ligaturilor elastice

  Aceasta metoda foloseste benzi elastice aplicate pe pachetele hemoroidale interne. Procedura se realizeaza cu ajutorul unui aplicator special cuplat la un aspirator si se realizeaza sub control videoproctoscopic. Benzile elastice intrerup circulatia la nivelul hemoroidului tratat declansind procesul de fibrozare si implicit de micsorare a masei hemoroidale. Utilizarea asistarii video proctoscopice reduce numarul de sedinte necesar pentru eliminarea completa a pachetelor hemoroidale interne. Hemoroidul tratat se va elimina, impreuna cu ligatura elastica, intr-un interval cuprins intre 2 si 7 zile.

  Procedura nu este dureroasa, nu necesita anestezie, si se realizeaza cu minima pregatire. Pacientul se poate reintoarce la activitatile cotidiene in citeva ore.  Pentru a creste rata de succes se poate asocia cu o sedinta de coagulare cu infrarosu a pachetelor hemoroidale. Pentru un interval de 1-2 zile pacietul poate resimti o jena locala pentru care se pot administra antalgice usoare. Se recomanda evitarea constipatiei in primele zile dupa interventie.

  Aceste procedee au o rata de succes atit de mare incit metodele terapeutice chirurgicale ramin rezervate strict cazurilor complicate, depasite, sau care prezinta leziuni asociate.

  Tratamentul conservator al fisurii anale prin injectare cu Dysport (toxina botulinica)

  Injectarea locala cu Dysport (toxina botulinica) la pacientii cu fisuri anale are ca efect relaxarea musculaturii submucoase. Relaxarea musculaturii face ca durerile sa dispara si permite cicatrizarea si regenerarea mucoasei fisurate. Procesul incepe in citeva ore de la injectare si dureaza in medie doua luni, timp suficient pentru o vindecare completa si nedureroasa. Aceasta metoda are cele mai bune rezultate in special in cazurile cu fisuri anale acute, recente. Cazurile cu fisuri anale vechi, cronice, asociate cu alte afectiuni de tipul hemoroizilor, pot beneficia de tratament dar un consult proctologic si o videoproctoscopie pot preciza mai bine in ce masura tratamentul conservator este suficient sau trebuie urmat de o interventie chirurgicala. Procedura de injectare dureaza citeva minute si nu necesita pregatire sau anestezie. Nu este o manevra dureroasa si nu necesita urmarire dupa injectare. Abordarea terapeutica a fisurilor anale prin metoda injectarii locale cu toxina botulinica reprezinta singura solutie de vindecare rapida in aceste cazuri si ar trebui sa constituie o etapa obligatorie inainte de a decide un tratament chirurgical.

  Dr. Eduard Ursuleanu, medic specialist chirurg, Centrul Medical ProEstetica

  Articole similare:

  Lasa un raspuns →
""
1
Previous
Next

Articole similare: