Varice si tratarea acestora. Ce le cauzeaza si cum se vindeca in mod corect

O afectiune foarte raspandita, varicele au urmari dintre cele mai grave, daca sunt lasate netratate. Iata cum sa le previi si sa le tratezi.
  1. Ce sunt varicele
  2. Care sunt cauzele aparitiei varicelor
  3. Cum poti preveni varicele
  4. Cum se trateaza varicele
  5. Ce complicatii sunt asociate varicelor

Ce sunt varicele

Varicele sau venele varicoase sunt vase de sange dilatate, sinuoase care se dezvolta chiar sub piele. Pot fi recunoscute foarte usor si apar mai ales la nivelul gambelor, in spatele genunchilor – sunt vene marite si inflamate, rosii, purpurii sau albastre. Ele nu sunt doar inestetice, ci in unele cazuri pot devenit dureroase si pot duce la complicatii foarte grave. Afectiunea, in sine, poarta numele de boala varicoasa. Venele varicoase sunt foarte raspandite si nu iarta pe nimeni, avand o incidenta mare atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Femeile, insa, sunt in general mai predispuse la dezvoltarea acestei afectiuni, din cauza schimbarilor hormonale prin care trec de-a lungul vietii. Ultimele statistici, datand din 2013, arata ca si la noi in tara sunt des intalnite, 1 din 5 romani confruntandu-se cu ele. Desi multe persoane considera ca ele apar doar la nivelul picioarelor, venele varicoase pot sa fie localizate si in alte zone ale corpului – varice uterine sau varice esofagiene, localizate la nivelul esofagului. In acelasi timp, si hemorozii, o afectiune tot mai des intalnita, sunt tot vene varicoase, localizate la nivelul anusului. Exista mai multe tipuri de tratamente pentru varice, insa eficienta lor depinde in mare masura de cat de avansata este afectiunea. Pacientii au la dispozitie atat tratamente naturiste, cat si tratamente chirurgicale, sub forma operatiilor de varice. Lasate netratate, varicele pot sa iti provoace o multime de neplaceri. Sangerarea este o consecinta frecventa a varicelor, insa urmari si mai grave sunt tromboflebita (formarea de cheaguri de sange in vene), insuficienta cronica venoasa, eczemele varicoase, lipodermatoscleroza sau ulcere varicoase. Cum recunosti varicele? Cele mai evidente semne ca te confrunti cu aceasta afectiune sunt:
  • Senzatia de greutate in partea inferioara a piciorului in timpul mersului
  • Crampe musculare
  • Umflaturi la nivelul picioarelor
  • Durere care devine tot mai puternica dupa o perioada indelungata de stat in picioare
  • Mancarimi in jurul venelor afectate
  • Ulcere cutanate
Nu uita, insa, ca cel mai sigur diagnostic este dat de medic in urma unei consultatii.

Care sunt cauzele aparitiei varicelor

Pentru a intelege aceasta afectiune, trebuie sa intelegem mai intai care este rolul venelor in organismul nostru. Venele sunt cele care conduc sangele incarcat cu dioxid de carbon spre inima, acesta urmand sa ajunga in plamani si sa fie oxigenat. La nivelul picioarelor, acolo unde apar cel mai des venele varicoase, sangele urca spre inima impotriva fortei de gravitatie, asa ca elasticitatea venelor, contractiile musculare si valvele din interiorul venelor au un rol esential in a conduce sangele cu dioxid de carbon spre inima. Deteriorarea valvelor care ajuta la transportarea sangelui cu dioxid de carbon spre inima conduce la acumularea sangelui in vene, stagnarea lui la nivelul venelor, cresterea lor in dimensiune si aparitia, deci, a venelor varicoase. Boala venelor varicoase nu se manifesta la toti pacientii in acelasi mod, ea poate lua forme grave sau mai usoare, sub forma unor varice superficiale. Am stabilit, asadar, ca principala cauza a aparitiei venelor varicoase o reprezinta functionarea precara a valvelor venelor, dar din ce cauza se deterioreaza ele?

Cauzele ereditare ale varicelor

In prezent, 45% din populatia generala sufera de varice hidrostatice la nivelul membrelor pelvine, iar prevalenta vaselor reticulare, telangiectazii, se apropie de 60%. Aceste doua afectiuni, desi diferite ca aparenta si consecinte circulatorii, au totusi un substrat comun. Ele apar in conditiile existentei unui tesut de colagen de o calitate mai slaba. Acest factor fiind unul ereditar, nu poate fi modificat la nivelul la care se gasesc cunostintele medicale actuale, dar exista speranta ca prin inginerie genetica se va putea elimina acest defect, inlaturand astfel substratul de care se leaga dezvoltarea majoritatii afectiunilor venoase.

Stilul de viata este un factor important in aparitia varicelor

La fel ca in majoritatea altor afectiuni, stilul de viata joaca un rol foarte important in aparitia varicelor. Asa se face ca persoanele care petrec foarte mult timp in picioare sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei boli. Persoanele din anumite segmente profesionale sunt mai expuse – asistentele medicale, chelnerii, stomatologii, de pilda, petrec mult timp in picioare, fapt ce duce la deteriorarea valvelor din venele de la nivelul membrelor inferioare. De cealalta parte, un stil de viata sedentar, cat si obezitatea sunt si ele o cauza frecventa a aparitiei varicelor.

Varicele in perioada sarcinii

Multe femei se confrunta cu aparitia varicelor in perioada sarcinii. Cauzele care duc la aparitia varicelor in aceste cazuri sunt cele asociate sarcinii – schimbarile hormonale care determina relaxare peretilor venelor, cresterea volumului sanguin, cat si cresterea in greutate. Atentie, varicele aparute in timpul sarcinii nu dispar dupa nastere, ele trebuie tratate ca la orice alt pacient. varice membre inferioare

Cum poti preveni varicele

Prevenirea varicelor incepe cu un stil de viata sanatos, care poate contracara inclusiv efectele mostenirii genetice. Cu grija fata de propria sanatate, varicele pot fi evitate cu succes. In cazul varicelor hidrostatice, preventia se rezuma la ciorapi elastici, tonice venoase si exercitii fizice regulate.

Miscarea, un element important pentru prevenirea aparitiei varicelor

Exercitiile fizice ajuta la prevenirea unei arii largi de afectiuni si reprezinta un punct cheie in ceea ce priveste sanatatea fiecaruia dintre noi. In ceea ce priveste aparitia varicelor nu este vorba neaparat de anumite exercitii fizice, ci de miscare in general. Este stiut faptul ca 30 de minute de miscare ajuta organismul in nenumarate moduri, indiferent daca este vorba despre jogging, genuflexiuni si fandari sau inot, cert este ca orice tip de miscare este binevenit si va aduce o multime de beneficii organismului, contribuind inclusiv la prevenirea venelor varicoase.

Evitarea tocurilor si a hainelor prea stramte

In cazul femeilor, aparitia varicelor este pusa si pe seama pantofilor cu toc. Acest tip de pantof pune o presiune suplimentara pe gamba, cat si pe vasele de sange si valvele venelor, motiv pentru care trebuie evitat, mai ales pe perioade indelungate. Hainele prea stramte sunt si ele cauzle frecvente ale aparitiei varicelor. Ele pun presiune si strang pielea si vasele de sange, care nu mai functioneaza optim. Evitarea hainelor stramte si a tocurilor este o regula de tinut minte pentru cei care isi doresc sa nu se confrunte cu aparitia varicelor sau sa le estompeze in cazul in care ele si-au facut deja aparitia.

Rolul alimentatiei sanatoase in prevenirea varicelor

Alimentatia, ca si miscarea, este un factor esential in mentinerea unui organism sanatos si puternic. Cum dieta joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, ea trebuie sa fie atent urmarita, pentru a preveni aparitia venelor varicoase. Alimentele foarte grase, ultra-procesate, consumul de carne rosie in exces si, de altfel, orice exces alimentar nu raman fara ecou in starea de sanatate a organismului tau. O dieta echilibrata, variata si in care se regasesc fructe si legume proaspete, dar si alimente bogate in fibre este de mare ajutor in prevenirea varicelor.

Cum se trateaza varicele

Daca te confrunti deja cu vene varicoase, trebuie sa incepi cu modificari in stilul de viata. Asa cum mentionam mai sus – evitarea tocurilor, a hainelor stramte si adoptarea unei diete sanatoase si a unui program zilnic de exercitii fizice. Mai apoi, vine etapa tratarii propriu-zise a varicelor pentru care este recomandat sa apelezi la medic inainte de toate.

Tratamente naturiste a varicelor

In magazinele cu produse naturiste poti gasi o serie de remedii naturale pentru ameliorarea varicelor. Printre aceste remedii se numara – unguentul cu extract de castan salbatic, unguentul de galbenele, unguent cu Gotu Kola, extractul din seminte de stuguri, extractul de ghimpe sau coaja de pin. Aceste remedii nu duc, insa, la o vindecare totala a bolii varicoase, ci la o ameliorare a simptomelor.

Tratamente noninvazive pentru varice

Exista in farmacii si diverse unguente destinate persoanelor care sufera de varice, insa la fel de bine pot functiona si alte tratamente noninvazive. Ciorapii de compresie, supranumiti si ciorapi de varice, sunt si ei o varianta de luat in calcul si pot fi de mare ajutor atat in tratarea, cat si in prevenirea aparitiei varicelor, mai ales in cazul femeilor insarcinate.

Tratarea chirurgicala. Laserul in tratamentul pacientilor cu varice

Exista si variante chirurgicale de tratare a varicelor. De cele mai multe ori, la aceste tratamente se recurge cand boala este in stadiu avansat, insa procedura poate fi executata si in stadii incipiente, daca medicul curant recomanda acest lucru. Discuta cu medicul in legatura cu variantele chirurgicale pe care le ai la dispozitie si afla care este cea mai potrivita pentru tine. Trebuie sa stii ca toate aceste tratamente, desi sunt numite chirurgicale, nu implica proceduri foarte complicate, ci sunt minim invazive si nu necesita decat anestezie locala. Asadar, nu este vorba despre operatie in sensul clasic al cuvantului, ci despre proceduri moderne si de efect. Recuperarea este diferita in functie de metoda la care ai apelat, insa, pentru ca este vorba despre proceduri noi, ea nu este una de durata. Odata declansata boala, desi uneori varicele nici nu au aparut sau sunt putine si de dimensiuni reduse, singura solutie radicala ramane cea chirurgicala. Dupa abandonarea, la finele secolului trecut, a procedeelor mutilante de tipul stripping-ului venos si dupa renuntarea treptata, ca urmare a ineficientei probate, la procedeele de tip CHIVA sau la scleroterapie, pe scena chirurgicala moderna raman doar tehnicile endovenoase. Metodele chirurgicale cele mai folosite de medici in tratarea varicelor sunt:
  • Tratament endovenos cu laser (sau ablatia prin radiofrecventa)
  • Flebectomia
  • Scleroterapia
Dintre acestea, laserul endovenos se impune atat ca numar extrem de redus de recidive, cat si prin lipsa complicatiilor postoperatorii. Tehnica, inventata in Europa, dar perfectionata tehnologic in Statele Unite, permite in aceeasi interventie rezolvarea atat a cauzei afectiunii, cat si eliminarea termomecanica a tuturor dilatatiilor varicoase inestetice de pe picior. Toate acestea se pot realiza sub anestezie locala, iar pacientul poate parasi clinica in cateva ore pe propriile picioare. Durerile sunt practic inexistente, singurele semne ale interventiei, ce se realizeaza prin niste orificii de dimensiunea unui ac de seringa, fiind cateva echimoze prezente in zonele restante si care dispar in cateva zile. Principiul metodei in sine, tratamentul laser integral al portiunilor de vena afectata, reprezinta garantia unui rezultat bun la distanta, iar modul de realizare endovenos garanteaza caracterul minim-invaziv si estetic al interventiei. Dupa interventia chirurgicala, pacientul se poate reintoarce la activitatile curente imediat, in cazul in care acest lucru nu presupune eforturi fizice importante, sau are nevoie doar de cateva zile de recuperare pentru a se putea reintegra in orice activitate doreste. Rezultatele la distanta sunt excelente cu conditia ca pacientul sa evite expunerea la soare timp de 30 de zile. Metoda nu este dureroasa si nu presupune respectarea vreunui regim dupa terapie. Laserul permite de asemenea tratarea cu succes si a hemangioamelor, inlocuind astfel o serie de operatii laborioase si riscante cu o manevra ce se poate efectua de catre medic in cabinet, in cateva minute, fara dureri si fara alte tratamente asociate. Intr-un studiu prospectiv despre tratamentul cu laser endovenos si tratamentul chirurgical in varicele hidrostatice prin incompetenta de safena mare s-a constatat ca laserul endovenos are avantajele unei morbiditati reduse si a unei recuperari rapide fata de metoda chirurgicala in conditiile unei rate de recidiva mai mica la 4 ani postoperator. Progresele realizate de terapiile laser folosite in afectiunile venoase din ultimii ani justifica pe deplin locul principal ocupat de acestea in rezolvarea unor probleme de sanatate ce tind sa afecteze un numar tot mai crescut de oameni.
 

Ce complicatii sunt asociate varicelor

Varicele se pot complica uneori grav daca nu sunt tratate corect si daca nu se intervine din timp. Cele mai grave complicatii asociate varicelor sunt:
  • Tromboflebita - poate apare si in conditiile unor varice aflate in faza incipienta, in special in sezonul cald cind venele sunt dilatate si apare si deshidratarea, un factor ce contribuie la aparitia trombozelor. Calatoriile cu avionul, sau cele de lunga durata cu autocarul sau cu masina presupun imobilizare si deshidratare, doua din conditiile ce favorizeaza aparitia tromboflebitei. Ce se poate face? Daca operatia de varice trebuie amanata atunci ciorapii elastici, compresivi, reprezinta o solutie temporara eficienta, de preventie atat a tromboflebitei cat si a edemelor si durerilor locale ce se instaleaza in aceste situatii. Tromboflebita superficiala se insoteste, in special in cazul celor localizate la gamba, de tromboflebite profunde, pana la 11% din cazuri, atat in cazul trombozelor aparute pe varice de la nivelul coapsei cat si in cazul celor de la gamba.Este necesar un consult medical in toate cazurile in care apare o tromboflebita superficiala la o persoana cu varice, in special in cazurile in care mai exista si alti factori trombogeni - sarcina, administrarea de anticonceptionale, obezitate, virsta inaintata. Doar o consultatie si o ecografie Doppler pot stabili tratamentul necesar pentru fiecare caz in parte. Recomandarea este ca, in general, sa se astepte cu operatia de varice pina ce tromboflebita se vindeca sub tratament medical. In cazul in care se detecteaza si o tromboflebita profunda, ce prezinta riscuri vitale avand in vedere posibiliatea extinderii si migrarii cheagurilor, se va incepe imediat tratamentul anticoagulant cu heparina sau cu heparine cu greutate moleculara redusa. Ulterior pacientul va ramane pe tratament anticoagulant, cu verficarea testelor de trombofilie si cu verificarea periodica a profilului coagularii si a situatiei locale, ecografic.
  • Ulcerul varicos este o alta complicatie comuna a varicelor. Ulceratia este generata de conditiile vasculare locale cu staza venoasa, pe fondul insuficientei venoase si a varicelor existente. Orice tratament local aplicat, oricat de eficient in teorie, nu va putea inchide durabil ulcerul varicos in absenta fie a unei operatii de varice, care va imbunatati conditiile hemodinamice locale, fie a unui tratament compresiv local, reprezentat fie de o fasa elastica, fie de un ciorap elastic medicinal.
  • Hemoragia produsa prin ruperea accidentala a varicelor este si ea o alta complicatie frecventa. Sangerarea este de cele mai multe ori considerabila, pentru ca in varice se gaseste o cantitate mare de sange aflat sub o anumita presiune hidrostatica. In cazul in care apare aceasta complicatie, pacientul trebuie sa se intinda, astfel incat sa se diminueze presiunea hidrostatica si hemoragia sa incetineasca. Compresiunea efectuata pe vena varicoasa la locul rupturii este de asemenea eficace. Se poate pune o compresa sterila, sau orice alt material steril, curat - vata, pansamente sterile - si se poate bandaja piciorul cu o fasa, ideal elastica, de la baza degetelor pana la 2 cm sub genunchi in cazul varicelor rupte la gamba sau incluzind si coapsa in pansamentul elastic daca vena cu varice rupte este situata la acest nivel.
Aparitia varicelor este o consecinta a factorilor genetici dublati de un stil de viata nesanatos. Odata ce te confrunti cu ele, este esential sa actionezi cat mai devreme si sa nu ignori evolutia bolii. Daca ai un stil de viata sanatos si apelezi la sfatul medicului cat mai devreme, riscurile pe care le presupun varicele sunt minime. Sursa foto: Shutterstock