Otoplastia, corectarea defectelor urechii

Urechile nu ar trebui să iasă în evidență, decât atunci când vrei să atragi atenția cu niște cercei pe care îi iubești sau poate chiar cu noul tău piercing. Cu toate acestea, dimensiunea, forma și poziția urechilor pot avea un impact major asupra fizionomiei.

Defectele fizice legate de aspectul urechilor atrag de multe ori observații sarcastice și îi pot afecta pe cei care devin ținta glumelor răutăcioase, adulți și copii deopotrivă. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unui complex de imagine și o stimă de sine scăzută. Vestea bună este că urechile clăpăuge, decolate sau cu un aspect asimetric, deformat pot fi acum remodelate chirurgical prin intervenția de otoplastie.

De ce să alegi otoplastia la clinica ProEstetica ?

  • Peste 25 de ani de experiență neîntreruptă în chirurgia plastică estetică
  • Intervenție blândă, cu anestezie locală, fără internare
  • Reducerea aspectului de urechi decolate
  • Reducerea dimensiunilor urechilor
  • Fără cicatrici vizibile, cicatricile sunt ascunse în spatele urechilor
  • Risc de complicații scăzut
  • Rezultate estetice imediate
  • Recuperare rapidă
  • Restabilirea echilibrului emoțional și a stimei de sine
Programează-te aici

Ce este o ureche decolată sau clăpăugă?

O ureche îndepărtată de cap mai mult de 40 de grade devine proeminentă și, prin urmare, atrage atenția celor din jur. Urechile clăpăuge pot ajunge uneori chiar și la un unghi de îndepărtare de 90 de grade. În astfel de cazuri, relieful urechii pare șters și nefiresc, mai ales din profil.

De vină pentru urechile clăpăuge este o malformație congenitală, un defect al cartilajului urechii care nu se dezvoltă așa cum ar trebui. Acest defect poate apărea atât la bărbați, cât și la femei și este vizibil încă de la naștere.

Conform statisticilor, peste 5% din populația globului are acest defect fizic, care poate fi însă corectat prin otoplastie, odată ce urechea se oprește din creștere.

Otoplastia este o intervenție chirurgicală de corecție a pavilionului urechilor prin extirparea sau înlăturarea unei porțiuni de cartilaj. Scopul otoplastiei este de a corecta poziţia, forma şi proporţia urechilor, pentru a obține un aspect simetric. Se poate realiza la ambele urechi simultan sau la una singură.

În afară de intervenția chirurgicală pentru corectarea urechilor clăpăuge, există și posibilitatea de a reduce dimensiunea lobilor urechii, de a remodela sau repara lobii urechii care s-au întins sau rupt din cauza purtării de cercei grei și chiar se poate reduce dimensiunea găurilor urechii.

Programează-te aici

Îmi voi îmbunătăți aspectul urechilor prin otoplastie?

Fiind o cauză a complexelor de imagine, urechile decolate pot cauza multe situații neplăcute, atât pentru adulți, cât și pentru copii. După corectarea acestora prin otoplastie, te vei simți mai bine în pielea ta, îți va crește stima de sine și nu te vei mai chinui să acoperi urechile. Îți vei îmbunătăți aspectul facial general, iar profilul tău va fi mult mai atractiv.

Candidatul ideal pentru intervenția de otoplastie:

✅ Are cel puțin 10 ani (când cartilajul urechii este suficient de stabil pentru a putea fi corectat)

✅ Este nemulțumit de forma, dimensiunea sau poziția urechilor

✅ Are o stare bună de sănătate

✅ Nu are infecții netratate la nivelul urechii

Cum se efectuează otoplastia la ProEstetica?

Orice intervenție la clinica ProEstetica este precedată de o consultație inițială cu medic chirurg plastician care explică pacientului în ce constă operația, oferă indicații pre și post operatorii, înregistrează istoricul medical și ascultă cu atenție așteptările pe care le are pacientul în legătură cu intervenția.

Utilizarea analgezicelor, precum și a agenților antipiretici (împotriva febrei) și a diluanților de sânge trebuie întreruptă cu cel puțin două săptămâni înainte de operație, pentru a evita complicațiile. Același lucru este valabil și pentru produsele care conțin vitamina E sau ginkgo biloba.

Operația propriu-zisă se efectuează sub anestezie locală sau sedare intravenoasă, pentru confortul pacientului. În cazul copiilor, se poate folosi anestezia generală.

Incizia este localizată la nivelul șanuțului retroauricular, adică în spatele urechii, pentru ca cicatricea sau cicatricile să fie cât mai puțin vizibilă. Se dezvelește scheletul cartilaginos, care, dacă prezintă porțiuni în exces, acestea vor fi extirpate. Dacă trebuie reconstruite pliurile normale, acestea vor fi refăcute cu ajutorul unor fire plasate în diverse forme și în anumite puncte. Uneori, înainte de incizia cutanată, se poate elimina și micul exces tegumentar din spatele urechii.

Intervenţia chirurgicală durează aproximativ 1-2 ore pentru ambele urechi și de cele mai multe ori, nu necesită internarea pacientului.

Ce se întâmplă după operația de otoplastie?

Imediat după operație, se aplică un pansament ușor compresiv elastic pentru câteva zile. Este posibil ca în această perioadă, pacientul să resimtă o durere moderată la nivelul urechilor, însă orice disconfort postoperator este ușor de gestionat cu analgezice.

Firele din spatele urechii se scot după 10 zile de la operație, după care pacientul trebuie să poarte permanent, timp de 21 de zile, un dispozitiv de contenție elastică externă, un fel de bandană de tenisman, care ajută la menținerea poziției cartilajului și la vindecarea mai rapidă. În acest timp, este recomandat să eviți orice activitate sportivă și exerciții.

Recuperarea completă nu ar trebui să dureze mai mult de 4-6 săptămâni după intervenție.

În general, otoplastia se numără printre intervențiile chirurgicale plastice cu cele mai puține riscuri de complicații.

Când voi vedea rezultatul otoplastiei?

Rezultatele intervenției de otoplastie sunt vizibile imediat, dar, de obicei, este recomandat să aștepți între 1 și 2 săptămâni pentru ca orice vânătăi sau umflături să dispară, astfel încât să poți admira rezultatul final al intervenției.

Rezultatul otoplastiei este permanent?

Rezultatele otoplastiei sunt permanente. Atâta timp cât sunt respectate toate indicațiile medicului pe parcursul perioadei de recuperare, nu ar trebui să existe niciun motiv pentru care urechile să revină la poziția lor inițială.

Programează-te acum la o consultație și beneficiază de soluții permanente pentru corectarea defectelor urechii! Bucură-te de servicii medicale complexe și complete, fără compromis, doar la ProEstetica!

Programează-te aici