Chirurgie laparoscopica

Interventia laparoscopica este operatia chirurgicala ce se realizeaza prin intermediul unor orificii extrem de mici, intre 5 si 12 mm., cu ajutorul unor instrumente speciale.

Faptul ca nu mai este necesara o incizie, taiere, a peretelui abdominal prezinta o serie de avantaje chirurgicale, in primul rind dispar durerile postoperatorii, pacientul se poate misca mult mai repede, scade durata de spitalizare si durata de recuperare dupa interventia chirurgicala. Rezultatul estetic este de asemeni mult mai bun decat in cazul inciziei.

Colecistectomia laparoscopica este una dintre cele mai practicate interventii, inlocuind complet colecistectomia clasica, deschisa. Durata de spitalizare este de una, maxim doua zile.

Apendicectomia laparoscopica este indicata in special la persoanele cu un perete abdominal de dimensiuni mari, sportivi, persoane supraponderale. Durata de spitalizare este de o zi.

Hernia peretelui abdominal poate fi si ea rezolvata pe cale laparoscopica, sub anestezie generala, cu o spitalizare de o zi.

Hernia hiatala, alunecarea stomacului in torace prin orificiul diafragmatic, se opereaza de asemenea laparoscopic cu rezultate excelente.

Se mai pot rezolva pe cale laparoscopica si chistele de ovar sau fibroamele uterine, ulcerele perforate sau chistele hepatice. Toate aceste interventii chirurgicale sint bine codificate si rezultatele fata de operatiile chirurgicale clasice le impun ca metode standard in chirurgia moderna.