Vasectomie

O procedura simpla, dar cu efecte asupra intregii vieti, vasectomia este o solutie contraceptiva potrivita multor cupluri. Este, insa, necesar sa stim tot ce presupune.

Informatii generale despre vasectomie

Vasectomia, cunoscuta si sub numele de sterilizare masculina, este procedura medicala prin care canalele deferente care pleaca de la testicule, cele prin care este ejaculat lichidul seminal (sperma), sunt taiate sau sigilate. Efectele vasectomiei sunt aproape ireversibile (procedurile prin care se anuleaza efectele ei sunt complicate si nu au mereu sanse de 100% de reusita), motiv pentru care decizia de a apela la aceasta procedura este una care trebuia cantarita cu multa atentie. Procedura nu afecteaza in niciun fel libidoul si nici performanta sexuala a pacientilor, testiculele vor secreta in continuare testosteron, astfel incat dorinta sexuala nu va suferi nicio modificare. Nici placerea sexuala nu se va modifica in urma unei vasectomii. În urma vasectomiei, ejacularea va avea loc, insa in lichidul ejaculat nu se vor mai regasi spermatozoizi. Sperma produsa de testicule va fi absorbita in corp in mod natural, la fel cum se intampla si in cazul barbatilor care nu au trecut printr-o vasectomie si nici nu au ejaculat o perioada mai lunga de timp. Vasectomia este o metoda contraceptiva viabila pentru multe cupluri. Procedura este una simpla si are o eficienta de 99% in prevenirea sarcinilor. Este bine sa tinem minte, insa, faptul ca aceasta procedura nu protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Pretul unei vasectomii difera de la o clinica la alta si se situeaza intre 1000 si 1500 de euro.

Cand este indicat sa apelezi la vasectomie

Decizia de a apela la vasectomie este una personala si tine de optiunea pacientului. Avand in vedere efectele ei permanente, insa, barbatii trebuie sa se gandeasca foarte bine la ce renunta atunci cand se supun acestei proceduri. Vasectomia inseamna renuntarea la capacitatea de a procrea si este o optiune viabila pentru barbatii care au deja numarul dorit de copii si sunt absolut siguri ca nu isi mai doresc alti copii. Este o optiune si pentru barbatii din cupluri stabile, care au deja copii si ale caror partenere de viata au probleme de sanatate, iar sarcina le-ar putea pune viata in pericol. Medicii sunt rareori de acord sa execute procedura pe pacienti mai tineri de 30 de ani si care nu au copii. NU este indicat sa apelezi la o vasectomie daca nu ai o relatie stabila sau daca decizia de a face vasectomia este una dictata de partener sau o decizie pe care o iei la presiunea partenerului. in acelasi timp, NU este indicat sa apelezi la o vasectomie dupa o dezamagire amoroasa, dupa un moment de soc sau trauma, sau dupa o schimbare de proportii din viata ta (divortul, de exemplu).

Avantajele si dezavantajele vasectomiei

Pentru ca vorbim despre o operatie cu urmari ce se rasfrang asupra intregii vieti, este absolut firesc sa punem in balanta avantajele si dezavantajele acestei proceduri Avantajele vasectomiei:

 • Executata dupa o anumita varsta si dupa ce pacientul a devenit parinte, vasectomia poate ajuta la imbunatatirea vietii sexuale si poate fi un mod de a te elibera de o grija in plus.
 • Este o metoda contraceptiva care nu afecteaza dorinta sexuala (contraceptivele orale pentru femei, de pilda, au efect atat asupra starii de spirit a pacientei cat si asupra libidoului ei).
 • Vasectomia si prezervativul sunt, in prezent, singurele metode contraceptive masculine (in cazul femeilor, insa, metodele contraceptive sunt mult mai multe la numar, dar si cu unele consecinte grave pe termen lung – dezechilibre hormonale, scaderea dramatica a libidoului etc).
 • Este o modalitate cu o eficienta ridicata de a evita sarcini accidentale si de a planifica viata familiala.
 • Este o procedura usoara, rapida si cu riscuri minime.

Dezavantajele vasectomiei:

 • Este o operatie cu efecte aproape ireversibile. Procedura prin care se anuleaza efectele vasectomiei este una complicata si nu are mereu succes.
 • In cazuri foarte rare, exista posibilitatea ca aceasta procedura sa esueze si sa apara sarcini neplanificate.
 • Vasectomia descurajeaza utilizarea prezervativului, singura metoda contraceptiva care protejeaza si de boli cu transmitere sexuala.
 • Efectele vasectomiei nu sunt imediate, ele apar dupa 8 pana la 12 saptamani, deci va trebui ca pacientii sa utilizeze o metoda contraceptiva complementara cateva luni dupa procedura.

Pregatirea pentru vasectomie

Pregatirea pentru vasectomie inseamna in primul rand o documentare temeinica. Este o decizie foarte importanta, ce nu trebuie luata din impuls si care trebuie analizata cu foarte mare atentie. Multi medici le recomanda pacientilor o perioada suplimentara de gandire pentru aceasta decizie tocmai pentru ca acestia sa fie absolut convinsi ca isi doresc acest lucru. Este indicat ca pacientul sa discute si cu un psiholog. Este posibil ca procedura sa aiba un impact emotional puternic asupra pacientului, astfel incat discutiile cu un specialist il vor ajuta sa ia decizia cea mai buna. In ceea ce priveste pregatirea medicala, pentru vasectomie se vor efectua teste de sange de rutina (o hemograma, probe de coagulare), un sumar de urina, un profil metabolic (daca medicul considera necesar) si un examen e.k.g. La nivel local, se va indeparta parul de pe testicule si se va dezinfecta zona foarte bine.

Efectuarea operatiei. Ce presupune procedura

Operatia de vasectomie nu este una complicata si dureaza maxim 30 de minute. Procedura presupune taierea sau capsarea canalelor deferente care conduc sperma spre uretra, de unde este ejaculata impreuna cu alte lichide din organism. În timpul unei vasectomii medicul va:

 • Aplica prin injectare un anestezic local la nivelul scrotului, lateral pe ambele parti.
 • Face doua incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii scrotului dupa palparea prealabila a canalelor deferente care se simt datorita situatiei lor superficiale.
 • Se identifica si se diseca fiecare canal deferent in parte.
 • Taia, apoi cauteriza sau ligatura canalele deferente. Se poate recolta cate un fragment din fiecare canal, analiza anatomo-patologica urmand sa confirme ca s-au intrerupt cele doua canale.
 • Coase incizia.
 • Pansa

Recuperarea postoperatorie

Recuperarea dupa vasectomie este rapida. Procedura nu necesita spitalizare, pacientul poate parasi clinica in scurt timp de la efectuarea operatiei. Este indicata o igiena locala riguroasa si nu este recomandat raportul sexual in urmatoarele 7 zile. Nu sunt recomandate nici sportul sau activitatile care impun efort sau o pozitie incomoda În primele zile dupa operatie, pacientul ar trebui sa stea intr-o pozitie comoda, preferabil lungit in pat, iar daca simte nevoia se poate aplica local o compresa rece/cu gheata. Un disconfort la nivelul inciziilor este un efect secundar firesc si care nu ar trebui sa-i alarmeze pe cei care au efectuat procedura. În urma procedurii este prescris un antibiotic pentru a se evita o infectie, tratament indicat in cazul oricarei operatii. În primele luni de la operatie este indicat sa folosesti o alta metoda contraceptiva deoarece sperma ramasa pe canalele deferente poate duce la o eventuala sarcina. Dupa perioada de recuperare, insa, rata de succes a unei vasectomii este de 99%.

Teste postoperatorii

Sunt indicate vizite de rutina la medic pentru ca acesta sa observe daca incizia se vindeca bine. Un test recomandat este spermograma, pentru a se determina succesul vasectomiei. Spermograma este un test care ar trebui facut de 2 sau 3 ori in lunile ce urmeaza dupa vasectomie.

Riscurile si complicatiile vasectomiei

Ca in cazul oricarei proceduri ce implica o incizie, exista un risc de infectie. Dincolo de acest risc ce poate fi evitat cu un tratament preventiv cu antibiotice si o igiena locala riguroasa, exista si alte riscuri si complicatii pe care pacientii ar trebui sa le cunoasca:

 • Sangerarea postoperatorie
 • Reactie inflamatorie la nivelul scrotului
 • Hematoame
 • Durerea scrotala
 • Febra
 • Semne de inflamatie si disconfort local accentuat
 • Dificultati la urinare
 • Colorare anormala a scrotului
 • Sangerare abundenta

Este recomandat sa consulti medicul daca apar astfel de reactii. Daca un disconfort local este firesc intr-o anumita masura, in caz de febra si colorare anormala a scrotului, e urgent nevoie de interventia medicului. În unele cazuri, vasectomia are drept urmari si chisturi epididimale sau granulomul de sperma, ambele usor tratabile cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Afectiuni ce ar putea fi influentate de vasectomie

Înca nu exista o legatura directa stabilita intre vasectomie si alte afectiuni, insa unele persoane afirma ca o astfel de procedura poate creste riscul de:

 • Cancer de prostata
 • Boli cardiovasculare
 • Osteoporoza

Chiar daca unii medici leaga vasectomia de aceste afectiuni, testele si studiile efectuate pana acum nu au demonstrat ca aceasta procedura poate provoca dezvoltarea vreuneia dintre aceste boli. Exista si posibilitatea, in urma unei interventii laborioase, ca cele doua canale deferente intrerupte prin vasectomie, sa fie suturate, cusute, refacand astfel circuitul initial. O vasectomie poate fi o procedura care sa iti imbunatateasca semnificativ viata, insa doar in anumite conditii si intr-un anumit punct al vietii. Cu cat esti mai bine informat in legatura cu aceasta procedura, cu atat mai mari sunt sansele de a lua decizia cea mai buna pentru tine. Sursa foto: Shutterstock