Chirurgia reconstructivă a sânilor

O procedura simpla, dar cu efecte asupra intregii vieti, vasectomia este o solutie contraceptiva potrivita multor cupluri. Este, insa, necesar sa stim tot ce presupune.

Tratamentul impotriva cancerului la san este unul anevoios, dificil din toate punctele de vedere – fizic si psihologic, deopotriva. Dupa o interventie chirugicala pentru extirparea sanului, urmatoarea etapa a tratamentului presupune reconstructia mamara si revenirea, in felul acesta, la corpul si imaginea pe care pacienta le cunoastea si le detinea inainte de diagnosticare.

Cand vorbim despre reconstructia sanului, vorbim, de fapt, despre un tratament si nu despre o operatie care are doar un scop estetic. Este o operatie necesara pentru vindecare in adevaratul sens al cuvantului si reluarea vietii dupa o perioada cu atat de multe incercari.

Ce reprezinta chirurgia de reconstructie a sanului

Reconstructia mamara reprezinta interventia chirurgicala prin care este refacut aspectul sanului in urma unei mastectomii – operatie prin care se indeparteaza sanul natural pentru a inlatura sau a preveni cancerul de san.

Reconstructia sanului este o interventie complexa ce necesita cunostintele si abilitatile mai multor specialisti – chirurg oncolog, chirurg plastician, chimioterapeut, radioterapeut, oncolog si psihoterapeut – care impreuna, in functie de particularitatile pacientei, decid daca se poate opta pentru o reconstructie imediata, sau la distanta de mastectomie.

Tipuri de reconstructii ale sanului

Reconstructia de san se poate face cu tesuturi proprii (lambouri, tesut adipos) sau cu implant siliconic (ambele interventii fiind decontate de Casa de Asigurari, mai putin simetrizarea sanului contralateral, in cazul in care mastectomia este unilaterala). Operatia dureaza intre 2 si 7 ore si se realizeaza cu anestezie generala, in urma unor analize complete – dupa vindecarea chirurgicala a cancerului de san si uneori in completarea interventiei de mastectomie – si a unor discutii cu psihologul, oncologul, chirurgul estetician.

Reconstructia mamara cu lambouri

Folosirea metodelor reconstructive cu lambouri presupune utilizarea tesuturilor proprii (cel mai adesea piele, grasime si muschi) pentru reconstructia sanului. In cazul in care se opteaza pentru acest tip de reconstructie, rezultatele vor fi mai apropiate de aspectul natural al sanului, in special in ceea ce priveste consistenta, dar cu pretul crearii unei noi cicatrici la nivelul corpului. Cele mai utilizate tipuri de lambouri pentru reconstructia sanului sunt:

Lamboul latisimus dorsi

– Reconstructia mamara cu piele, grasime si muschi prelevate de pe spatele pacientei.

Lamboul TRAM

– Chirurgul utilizeaza piele, grasime si muschi de la nivelul abdomenului inferior.

Lamboul DIEP

– Procedura similara cu lamboul TRAM, dar care nu sacrifica niciun muschi de la nivelul abdomenului

Lamboul Gluteal

– Consta in prelevarea de piele si grasime de la nivelul fesei

Lamboul Rubens

– Se utilizeaza piele si grasime de la nivelul soldului.

Implanturi cu silicon

Reconstructia sanului cu implanturi din silicon se face cu acelasi tip de implanturi ca in cazul operatiei de marire a sanilor. Aceste implanturi au in interior un gel de silicon, o substanta vascoasa, care imita foarte bine consistenta tesuturilor umane.

Implanturi cu solutie salina

Implanturile cu solutie salina au tot un invelis exterior de silicon, insa contin ser fiziologic (solutie salina). Se pot introduce goale, urmand sa fie umplute treptat cu solutie salina.

Cand este recomandata reconstructia sanului

Reconstructia mamara se poate realiza imediat, in acelasi timp cu mastectomia – de o echipa mixta de chirurgi oncologi si esteticieni – sau mai tarziu, la un interval de cateva luni, un an, dupa mastectomie. In unele cazuri, reconstructia mamara necesita mai multe interventii pentru definitivare.

Momentul potrivit pentru aceasta interventie difera de la o pacienta la alta. Daca tratamentul oncologic a inceput cand boala era in stadiu incipient, reconstructia mamara poate fi realizata odata cu mastectomia. In cazul in care boala era deja in a doua etapa cand s-a inceput tratamentul, reconstructia se face de obicei la circa un an de la incheierea tratamentului. Totul depinde de stadiul maladiei si de starea generala de sanatate a pacientei.

Medicul oncolog si chirurgul sunt cei care decid care este momentul cel mai bun de incepere a reconstructiei mamare in functie de starea pacientei. Totodata, reconstructia se face mereu dupa investigatii imagistice si de laborator amanuntite.

Recomandari si interdictii in procedura de reconstructie mamara

Recomandarile generale cu privire la perioada premergatoare reconstructiei sunt legate de un plus de grija fata de starea generala de sanatate. Pacienta trebuie sa se odihneasca si sa duca un stil de viata sanatos, care sa ii permita organismului sa se recupereze dupa interventie.

Este interzis fumatul si consumul de alcool cu cateva luni inainte de operatie.

Etapele reconstructiei mamare

Reconstructia mamara nu se executa la fel la toate pacientele. Exista mai multi factori de care depinde felul in care va fi facuta procedura: tipul mastectomiei, starea tesuturilor, daca pacienta a trecut prin radioterapie sau nu, daca exista resurse pentru realizarea reconstructiei cu lambouri, care este stilul de viata al pacientei si, in final, optiunea personala a pacientei.

Consultul intial al pacientei

Ca orice procedura chirurgicala, si in cazul reconstructiei mamare se incepe prin consultul initial, general al pacientei.

Consultul secundar al pacientei

Exista situatii in care poate sa fie nevoie si de un al doilea consult pentru o analiza mai atenta a starii pacientei si monitorizarea evolutiei. Dupa un diagnostic precum cancerul la san, este imperativ ca medicul si pacienta deopotriva sa cunoasca foarte bine fiecare amanunt cu privire la starea de sanatate a pacientei.

Teste de laborator

Inainte de operatie se fac o serie de analize – de laborator si imagistice:

  • Radiografie pulmonara
  • Electrocardiograma
  • Ecografie mamara
  • Teste de sange – Hemoleucograma, teste de coagulare (PT, APTT, INR), uree, glicemie, electroliti (Na, K, Ca, Mg), bilirubina (directa, indirecta, totala), colesterol (total, HDL, LDL), transaminaze (ALT, AST), trigliceride, electroforeza proteinelor serice, proteina C reactiva, VSH, ASLO, fibrinogen, factor reumatoid, teste tiroida (T3, T4, TSH, Anti-TPO), marker hepatita B si C, HIV, sumar de urina.

Interventia chirurgicala

Urmeaza interventia chirurgicala propriu-zisa, realizata de specialisti in chirurgie plastica, dar si in chirurgie oncologica. In functie de metoda de reconstructie pentru care a optat pacienta, se va merge pe lambou sau pe implant siliconic ori solutie salina. Daca se opteaza pentru mastectomie si reconstructie in cadrul aceleiasi interventii, atunci vorbim despre o operatie care poate dura pana la 7 ore.

Consult post-operatoriu

Firesc, dupa operatie, este nevoie de mai multe consultatii si vizite periodice la medic pentru a se observa evolutia si ritmul de vindecare. Prima vizita are loc la 2 zile dupa operatie, a doua la 7-10 zile.

Schimbarea periodica a implantului

In cazul in care pacienta opteaza pentru implant din silicon sau solutie salina, va fi nevoie de o schimbare a implantului dupa un anumit timp. Inlocuirea implantului se face, de regula, la 10 ani de la prima interventie.

Interventii pentru simetria sanilor

In cazul in care este nevoie, se mai fac interventii pentru ca sanii sa ajunga la dimensiuni egale. De obicei se face acest lucru in cazul in care este necesara reconstructia unui singur san sau in cazul in care pacienta a optat pentru o reconstructie cu tesuturi proprii.

Reconstructia mamelonului si a sfarcului

Atunci cand operatia de mastectomie a impus excizia mamelonului si a sfarcului, acestea se pot reconstrui dupa vindecare, astfel incat sanul sa aiba un aspect cat mai natural.

Consultul periodic

Se vor efectua controale periodice la 3 si 6 saptamani, 3 si 6 luni, apoi la un an de la operatie.

Intrebari pe care trebuie sa le adresezi medicului

Nu trebuie sa ai nicio retinere cand vine vorba despre discutiile cu medicul. Printre intrebarile pe care ar trebui sa i le adresezi se numara cele firesti precum recomandarile cu privire la perioada dinainte de operatie, cat si cele de dupa, dar si intrebari care tin de ingrijirea post-operatie si medicamentele pe care poti sa le iei in cazul in care apar dureri.

Beneficiile si riscurile reconstructiei sanului

Ca orice interventie chirurgicala, reconstructia sanului dupa mastectomie vine la pachet cu riscuri si beneficii de care orice pacienta ar trebui sa fie constienta. Decizia cu privire la aceasta operatie ar trebui luata doar dupa ce se cantaresc cu atentie beneficiile si riscurile ei.

Beneficiile reconstructiei sanului

Cel mai important beneficiu al reconstructiei mamare dupa o mastectomie este, fara doar si poate, cel de natura psihologica. Extirparea sanului este o schimbare dramatica pentru o femeie, iar reconstructia ii poate oferi sansa la o vindecare completa, fizica si psihologica.

Reconstructia sanului este necesara daca pacienta vrea sa isi reia viata si vrea ca ritmul cotidian sa revina la normal. Este extrem de important pentru o femeie sa se priveasca in oglinda cu mandrie, iar reconstructia mamara ii ofera sansa aceasta.

Riscurile reconstructiei mamare

Riscurile unei operatii de reconstructie mamara se suprapun peste complicatiile oricarui tip de interventie chirurgicala si, in particular, peste cele care pot sa apara dupa operatie de marire a sanului. Printre ele se numara:

  • Cicatrizare defectuoasa
  • Sangerari
  • Infectii
  • Vindecare lenta sau deficitara a inciziei
  • Sensibilitate crescuta la nivelul sanului
  • Formarea in jurul implantului a unui tesut cicatriceal dur numit contractura capsulara
  • Fisuri, scurgeri, ruperi la nivelul implantului
  • Cudarea (plierea, plicaturarea) implantului
  • Probleme generate de anestezia necesara operatiei
  • Complicatii cardiace si pulmonare
  • Dureri
  • Deformari sau o forma ce nu multumeste pacienta din punct de vedere estetic
  • Edemul (acumularea de lichide)
  • Tromboze (cheaguri de sange)

Interventia de reconstructie mamara dupa mastectomie nu este una simpla, insa este una necesara pentru pacientele care vor sa-si reia viata dupa tratamentul pentru cancer la san, un tratament complex, dar necesar pentru o vindecare definitiva. Este un pas care le ajuta pe paciente din toate punctele de vedere si pe care orice femeie care are o indicatie de mastectomie pentru cancer de san ar trebui sa o ia in calcul.

Sursa foto: Photographee.eu/Shutterstock