Varicele - cum le eliminam fara durere sau complicatii postoperatorii?

Varicele reprezinta dilatatii ale venelor superficiale de la nivelul picioarelor si, desi apar mult mai frecvent la femei, si barbatii se confrunta cu aceasta problema.

Varicele afecteaza aproximativ doua treimi din populatia adulta. In clipa in care devin vizibile, din pacate exista deja cativa ani de evolutie. ”Nu trebuie sa asteptam sa ne doara sau sa apara complicatii pentru a le trata. Evolutia fara tratament duce (treptat, fiind vorba de o boala venoasa cronica) la simptome precum picioare grele, obosite, dureroase si la semne precum edeme, dermatita ocra, ulcere varicoase. Ulterior apar si complicatiile, dintre care hemoragia si tromboflebita ne pot pune si viata in pericol”, avertizeaza Dr. Stefan Adrian Jianu, medic primar chirurgie generala, director general al Centrelor de sanatate ProEstetica.

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine

Specialistul recomanda sa luam masuri inainte de aparitia complicatiilor. Tratamentul conservator care ajuta la prevenirea complicatiilor inseamna purtarea de ciorapi compresivi zilnic, plus tonice venoase oral sau local. Insa tratamentul care rezolva radical este cel chirurgical. ”La ora aceasta, toate ghidurile internationale recomanda, ca prima optiune, tratamentele endovenoase minim invazive si lasa pe locul doi interventiile chirurgicale clasice. Dintre tratamentele endovenoase, cel mai practicat este laserul endovenos, in care se introduce in vena, printr-o punctie, o fibra de laser sub control ecografic si se inchide vena cu ajutorul energiei luminoase. Procedura se realizeaza ambulator, iar durerea si complicatiile postoperatorii sunt minime, refacerea pacientului fiind foarte rapida. Pentru varicele nesistematizate, venule reticulare si telangiectazii (vase de sange mici, dilatate, situate in piele) se pot face doar injectii sclerozante sau tratamente cu laser vascular transcutan”, explica dr. Jianu.