Rinoplastia. Ce este, tipuri, metode si riscuri ale operatiei la nas

Rinoplastia, procedura estetica, dar si o necesitate in unele cazuri, este una dintre operatiile cele mai solicitate la noi in tara.
  1. Despre rinoplastie
  2. Interventia de rinoplastie
 

Despre rinoplastie

Fiind situat in centrul fetei, nasul, reprezinta un factor important pentru fizionomia unei persoane.Forma si dimensiunile acestuia au un impact major asupra infatisarii.In afara de partea estetica, sa nu uitam ca nasul reprezinta o parte a sistemului respirator, asadar disfunctiile acestuia pot duce la probleme serioase de sanatate. Tocmai de aceea, oamenii, inca din cele mai vechi timpuri au incercat sa efectueze interventii asupra nasului, schimbandu-i forma si dimensiunile si totodata imbunatatind functionalitatea acestuia. Primele rinoplastii au fost facute in Egiptul Antic si in India Antica, iar principiile acestei operatii le-a trasat renumitul chirurg indian Susruta, parintele chirurgiei plastice si reparatorii. O operatie foarte cautata, rinoplastia este o procedura ce naste o multime de curiozitati din partea pacientilor. Vom raspunde la toate intrebarile in textul de fata.

Ce este rinoplastia

Rinoplastia este o interventie chirurgicala de corectare estetica a nasului.Statistic, aceasta reprezinta operatia pe locul al treilea in lume dupa numarul solicitarilor, tot mai mult persoane - femei si barbati deopotriva - apeland la ea.

Corectiile facute prin rinoplastie

Rinoplastia se adresesaza remodelarii nasului, privind aspectul acestuia.In cazul in care persoana respectiva prezinta si o deviatie de sept, atunci aceasta interventie se poate asocia si de o septoplastie. Este important sa intelegem ca funtionalitatea acesutia primeaza.Rinoplastia si septoplastia pot fi efectuate in acelasi timp chirurgical dand satisfactia unui nas frumos dar si sanatos din punct de vedere medical. Corectiile care se pot face prin rinoplastie sunt:
  • Redimensionarea nasului si armonizarea cu structura fetei

    - Medicul va remodela nasul in asa fel incat fizionomia sa fie bine proportionata.
  • Remodelarea nasului si corectarea profilului nazal

    - Pentru situatiile in care profilul nazal are anumite deformari, rinoplastia este singura solutie de corectie.
  • Refacerea simetriei nazale

    - Simetria nazala este extrem de importanta pentru fizionomie si doar prin rinoplastie poate fi refacuta.
  • Reparatia deviatiilor nazale

    - Deviatia de sept este un diagnostic ce determina o multime de persoane sa recurga la rinoseptoplastieplastie.
  • Reducerea sau eliminarea sforaitului

    - Si acest inconvenient poate fi eleminat in cadrul rinoseptoplastiei

Beneficiile rinoplastiei

Rinoplastia este uneori o alegere si alteori o necesitate. Daca decizia este bine cantarita, operatia este bine executata si se respecta indicatiile medicale post-operatorii, ea are numai beneficii asupra pacientului.

Beneficii asupra sanatatii prin imbunatatirea respiratiei

Respiratia nazala este cea fiziologica, iar aerul ajunge in plamani filtrat, incalzit si umidificat - caracteristici esentiale pentru o respiratie sanatoasa. In cazul respiratiei orale nu avem de-a face cu o modificare a aerului, iar acesta ajunge in plamani fara sa fie curatat. Imbunatatirea respiratiei nazale este, asadar, un aspect extrem de important cand vorbim despre sanatatea pacientului. In cazul in care respiratia nazala este ingreunata, pacientul va respira pe cale orala, fapt ce duce la cresterea riscurilor alergiilor si virozelor. Imbunatatirea respiratiei nazale - realizata fie prin rinoplastie sau septoplastie - va facilita respiratia naturala, sanatoasa. Prin operatia de rinoplastie se rezolva si deviatiile unor valve nazale sau hipertrofia de cornete.

Beneficii din punct de vedere emotional

Imbunatatirea aspectului fizic are un impact emotional benefic asupra pacientilor. Dintre toate beneficiile emotionale, sporirea increderii in fortele proprii este, cu siguranta, printre cele mai importante. In urma rinoplastiei si a imbunatatirii aspectului fizic pacientii se simt mai increzatori, au o viata sociala mai bogata, iar in urma acestei schimbari de atitudine toate aspectele vietii de zi cu zi sunt imbunatatite.

Cand este recomandata rinoplastia

Rinoplastia este o varianta in cazul in care pacientul isi doreste un nas simetric, uniform, fara deformatii, o modificare la nivelul varfului nasului sau o micsorarea a nasului. Totodata, rinoplastia este recomandata si pentru a repara efectele unui accident, dar si pentru a imbunatati respiratia. Operatia de rinoseptoplastie este utila si in cazul in care se doreste pozitionarea septului pe linia de mijloc a nasului, fapt ce duce atat la imbunatatirea respiratiei, cat si la imbunatatirea aspectului nasului.

Cand NU este recomandata operatia de rinoplastie

Rinoplastia poate fi efectuata la cerere, insa este esential ca pacientul sa fie clinic sanatos. Un alt aspect deosebit de important este legat de decizia pacientului. Daca acesta nu este sigur ca isi doreste o schimbare de asemenea anvergura, rinoplastia nu este indicata.

Alte interventii ce se pot face impreuna cu rinoplastia

Odata cu rinoplastia se poate face, in primul rand, septoplastia - repararea deviatiei de sept sau a oricarei inetrventii care se adresesaza aspectului estetic sau functionalitatii nazale. Fiind o operatie destul de delicata nu sunt recomandate si alte interventii asociate cu acesta.

Interventia de rinoplastie

Rinoplastia nu este o operatia foarte complicata si nici una care sa necesite prea multa pregatire inainte de operatie. Interventia propriu zisa dureaza 2-3 ore, o executa chirurgul plastician, iar in prealabil se fac investigatii medicale care sa ateste starea de sanatate a pacientului. Costul unei interventii de rinoplastie variaza intre 1300 si 2900 de euro, iar varsta minima pentru o astfel de operatia este 18 ani. In functie de rezultatul dorit se va stabili calea optima de interventiei.

Tipuri de rinoplastii

Exista mai multe tipuri de operatii de rinoplastie in functie de scopul dorit, dar si de maniera in care este executata. Asfel, o rinoplastie poate fi:
  • Rinoplastie inchisa

    - Procedura este efectuata sub anestezie generala si consta in efectuarea a 2 incizii in partea interioara a narilor. Prin aceste incizii medicul are acces la structura nasului modificand astfel forma si dimensiunile acestuia conform fizionomiei pacientului.
  • Rinoplastie deschisa

    - In plus fata de rinoplastia inchisa aceasta prezinta si o incizie la nivelul columelei (zona ce sapara narile). Pielea este decolata, cartilajul si osul sunt corectate, apoi se executa sutura. Medicul are o vizibilitate mai buna in acest caz asupra structurilor nasului. In ceea ce priveste incizia la columela aceasta se vindeca foarte repede astfle incat la 3 luni dupa operatie este greu detectabila. Evidet ca fiecare din aceste metode au indicatia lor.
  • Rinoplastia secundara

    - Este operatia care se executa dupa o prima rinoplastie a caror rezultate nu au fost multumitoare.
  • Rinoplastia augmentativa

    - Desi sunt rare cererile, exista pacienti care isi doresc o augmentare (marire) la nivelul nasului. Este o situatie care se adreseaza mai mult persoanelor cu un nas prabusit,o proiectie mica a nasului.

Pregatirea pentru operatie

Inainte de rinoplastie, pacientii trebuie sa acorde o atentie deosebita starii de sanatate, cat si substantelor pe care le ingereaza. Orice persoana care urmeaza sa intre in sala de operatie pentru o rinoplastie trebuie sa cunoasca urmatoarele reguli:
  • Este interzisa administrarea de aspirina si medicamentele ce au in componenta lor aceasta substanta cu doua saptmani inainte de operatie
  • Operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale
  • Operatia se amana in cazul unei viroze sau infectii in organism
  • Trebuie evitata expunerea excesiva la soare inainte de operatie
  • Pacientii nu trebuie sa manance sau sa bea nimic dupa miezul noptii dinaintea operatiei ( opt ore inainte de interventie)
  • Alimentatia pacientilor inainte de operatie trebuie sa fie echilibrata si variata
 

Tipuri de anestezie pentru rinoplastie

Rinoplastia se efectueaza sub anestezie generala cu intubatie orotraheala pentru un confort sporit al pacientului si al medicului care efectueaza interventia.

Cum decurge interventia chirurgicala de rinoplastie

Dupa anestezie medicul executa incizia - care poate fi inchisa sau deschisa - ridica tesuturile care acopera nasul si isi croieste calea catre remodelarea structurii nasului. Se indreapta septul, daca este cazul, iar proiectiile din interiorul nasului sunt reduse. Dupa aceste proceduri menite sa imbunatateasca respiratia, structura de sustinere a nasului (piramida nazala) este modelata in forma dorita. Dupa remodelare sunt reasezate tesuturile si pielea si se inchid inciziile.

Recuperarea dupa operatie

Perioada de spitalizare este de o noapte, cu externare a doua zi. Operatia de rinoplastie nu este dureroasa, insa in primele 4-5 zile de la operatie la nivelul fetei vor fi umflaturi si vanatai. Dupa operatie medicul introduce in nari mese care sa impiedice sangerarea si care se scot la 24-48 de ore dupa operatie. Edemul se retrage in 7-10 zile de la operatie, iar pentru a se definitiva forma nasului va fi nevoie de cateva luni, chiar un an. In primele saptamani pacientul trebuie sa evite suflarea nasului si purtarea ochelarilor. Activitatile zilnice pot fi reluate in circa 2 saptamani de la operatie, insa pentru activitati fizice care necesita mai mult efort este nevoie de circa doua luni. In primele luni se va observa o tumefiere care apare in special dimineata. Medicul va oferi instructiuni specifice legate de ingrijirea si igienizarea zonei si va stabili consultatiile viitoare. In acelasi timp, medicul va oferi si un tratament medicamentos postoperator - antibiotice, care sa impiedice dezvoltarea unei infectii, dar si unguente care sa diminueze echimozele, picaturi si antiinflamatoare care sa grabeasca vindecarea. Dupa operatie se utilizeaza comprese cu gheata pentru a reduce umflaturile

Riscurile interventiei de rinoplastie

Operatia de remodelare a nasului nu este una riscanta, insa, ca la orice interventie chirurgicala, exista sansa sa apara efecte nedorite. Printre riscuri se numara:
  • Riscurile asociate anesteziei
  • Infectia postoperatorie
  • O vindecare lenta si anevoioasa
  • Pierderea sensibilitatii la nivelul nasului
  • Durere pe termen lung
  • Alterarea cailor respiratorii nazale
  • Cicatrici vizibile
  • Dificultati la respiratie
  • Rezultate nesatisfacatoare din punct de vedere estetic - hipo sau hiper - corectura
 

Rinoplastie nechirurgicala

Remodelarea nasului se poate face si prin metode nechirurgicale, prin injectarea substantelor de umplere in tesuturile moi. Este o procedura ce nu necesita anestestezie si poate netezi, umple si estompa iregularitatile nasului. Varianta nechirurgicala poate contribui si la micsorarea dimensiunii nasului. Desigur, rezultatele nu au caracter permanent si nici nu sunt garantate. Rinoplastia este, in general, o operatie usoara ce are, totusi, nevoie de cateva zile de repaus si recuperare. Cu cat ne informam mai bine cu privire la aceasta interventie si cantarim cu atentie decizia, cu atat mai imbucuratoare vor fi rezultatele. Sursa foto: Shutterstock