Lipofilling

Prin lipofilling intelegem grefa sau transfer sau transplant de grasime sau tesut adipos de la acelasi pacient (autolog). Este un termen medical specific chirurgiei plastice provenit din limba engleza care se traduce prin "umplerea cu grasime sau tesut adipos". Lipofillingul este o tehnica chirurgicala minim invaziva (fara taieturi) prin care se transplanteaza cu ajutorul unor canule (instrumente chirurgicale tubulare prevazute cu orificii terminale) tesutul adipos recoltat tot cu ajutorul unor canule fine din zone in care este disponibil, de obicei de la nivelul abdomenului, coapselor, soldurilor, genunchilor, etc. Acest tesut adipos lipoaspirat minim manipulat (decantat sau usor centrifugat) foarte fin ( micro grefe) se transfera, tot fara taieturi (inciziile sunt punctiforme) tot cu ajutorul unor canule foarte fine, in zone in care tesutul adipos sau alte tesuturi moi de acoperire sunt in deficit si care necesita o corectie. Lipofillingul poate corecta denivelari/diformitati rezultate in urma unor malformatii congenitale sau predispozitii genetice, traumatisme, accidente, interventii chirurgicale sau fenomenului de imbatrinire. Un rezultat satisfacator se poate obtine intr una sau mai multe interventii chirurgicale. Grefa de tesut adipos se poate realiza in zone:
  1. sanatoase la nivelul fetei (in diferite regiuni cum sunt cearcanele, pometii, tamplele, santurile din jurul gurii si nasului, buzele), sanului, mainilor, feselor, gambelor, labiilor mari sau in orice zona a suprafetei corpului.
  2. zone cicatriciale ,dupa traumatisme, dupa radioterapie sau arsuri termice sau chimice.
  Datorita compozitiei speciale a tesutului adipos, bogat in celule regeneratorii, el aduce nu numai o corectie de volum dar si de structura si calitate a pielii din zona in care a fost transplantat (are un efect regenerator). Se poate combina cu alte proceduri deschise sau regenerative (LASER, PRP) Complicatii posibile Desi este o tehnica chirurgicala inchisa lipofillingul poate fi grevat de complicatiile generale oricarui act chirurgical: infectie, hematom (sangerare) si specifice: resorbtie in cantitate semnificativa, embolii grasoase sau trombembolii, asimetrii, neregularitati, chisturi uleioase, fibroze, macrocalcificari. Acestea, in cazul improbabil in care s-ar produce au solutii terapeutice care vor fi discutate cu chirurgul. Este de asemeni cunoscut ca injectarea de tesut adipos intr-o tumora maligna poate accelera evolutia acesteia. Odata integrat in zona receptoare, noul tesut adipos se va comporta identic cu oricare alt tesut adipos: va creste daca pacientul se ingrasa si va scadea daca slabeste. Recomandam sa se discute cu chirurgul orice alte aspecte individuale legate de indicatii, contraindicatii, complicatii, tratamentul lor, evolutie.